Новата панорамна технология на заснемане – революция при смартфоните

С всеки изминал ден силата на технологиите нараства и все по-бързо те завладяват всеки един от нас, та дори и най-закостенелите „хейтъри” на модерното. Вече може да се каже съвсем спокойно, че на един човек се падат по два телефона един, от които е смартфон. С какво тези джаджи спечелиха доверието ни е спорен въпрос. Важното е, че винаги има какво да ни предложат. От психологическа гледна точка самият смартфон се свързва с „играчката”. Ако си представим, че сме деца и искаме нещо ново и желано то смартфонът е онова нещо, което с хилядите си апликации се променя всеки изминал ден. За съжаление дори не можем да сме сигурни, че след като сме си купили новия модел няма да излезе още по нов още на другия ден, който да превърне „играчката” ни в праисторическа находка.

Една от тези интересни апликации, които навлязоха скоро в употреба при смартфоните е методът за панорамно снимане, който по моя преценка заслужава внимание и респект към създателите му. Сега смартфоните ни имат възможността да заснемат цяла една стая, претворявайки я в цяло изображение. За нас вече не е мираж да снимаме стадион и то, без да притежаваме скъпа технология и fish eye обектив.

Освен апликациите, смартфоните вече се сдобиха и със специално устройства, което се нарича Bubble Scope. Интересното приспособление за смартофните предоставя възможност за заснемане на панорамно изображение само с едно натискане на бутон. Приставката е изобретение на Том Лаутон. Това всъщност е подвижен обектив, който позволява заснемането на 360-градусов кадър по хоризонтала и 120-градусов по вертикала.

За разглеждането и качването на файлове от BubbleScope в Интернет се използва специално приложение. На видеото се вижда демонстрация на това как работи устройството. Изобретателят пояснява, че във финален вариант продуктът ще гарантира изображения с още по-добро качество.

За всеки един от вас, обаче, който не желае да си закупува специални устройства в ход влизат всички апликации, които предлагат безпроблемни изтегляне на редица програмки, които предлагат панорамната гледка и то абсолютно безплатно.

Е, дали класическият метод на снимане не е вече отживелица? Това ще решите вие и все пак ви съветвам - пробвайте да щракнете една панорамка!