Мезотерапия – чудото на дерматологията

Мезотерапията или както още я наричат „бъдещето на козметологията“, е дерматологична процедура, която има една единствена цел – здрава, добре изглеждаща кожа. Процедурата представлява подкожно вливане на полезни вещества както на лицето, така и по цялото тяло.

Създателят й е Мишел Пистор, лекар, практикуващ обща медицина в Париж, Франция. През 1952г., когато се патентова терапията, Пистор й дава следното определение - терапевтична процедура, която се състои от инжектиране на минимална доза лекарство, на малка дълбочина, чрез игли в най-близката възможна точка до произхода на проблема.

Той обаче има и по-простичко определение за мезотерапията - „малко, рядко, но на правилното място.“

Като при всяка козметична процедура обаче изникват множество въпроси преди една дама да се запъти към кабинета на дерматолога си. Ето отговори на най-често задаваните според нас.

Как работи мезотерапията?

Мезотерапията представлява доставянето на различни полезни за кожата вещаства, като растителни екстракти, билкови екстракти, аминокиселини, фармацевтични продукти, витамини и други биоактивни вещества, чрез инжектирането им подкожно, в дълбочина около 2мм. Именно там се намира т.нар мезодерма, откъдето идва и името на дерматологичната терапия.

Инжектирането става със специален пистолет, което позволява точно дозиране на дълбочина и медикамент. Изброените по-горе вещества могат да се поставят по отделно или заедно, в зависимост от нуждата на конкретния човек и състоянието на неговата кожа.

Прилага се на лице, деколте, гръб, ръце, тяло. Тя осигурява проникване на активни съставки в дермата, където кремовете не могат да достигнат.

Техниката използва много фини игли за доставяне на серия от полезни вещества в средния слой на кожата. Идеята зад мезотерапията е, че тя коригира основните проблеми като лоша циркулация и възпаление, които причиняват увреждане.

Няма стандартна формула за веществата, инжектирани при мезотерапията. Лекарите използват много различни решения.

Когато се поставят те започват да стимулират клетъчния метаболизъм, увеличават производството на колаген и стимулират циркулаторната лимфна и имунна система,  за да достигнат до крайната цел – здрава кожа.

С други думи, терапията прави кожата по-стегната, по-подхранена и по-хидратирана.

Кога най-често се прилага мезотерапията?

Мезотерапията днес повлиява на различни проблеми и дава отлични резултати при:

  • Борба с целулита, белези и стрии
  • Избледняване на бръчките и финните линии
  • Стягане на отпусната кожа
  • Пигментация
  • Лечение на косопад

Какво да направим преди процедурата?

Едно от най-важните неща, които всеки трябва да направи, е да се консултира с дерматолога, който е избрал за процедурата. Обикновено се прави предварителен преглед, за да се установи вида на кожата и подходящия вид мезотерапия.

В някои случаи, дерматолозите препоръчват да се избягват лекарства, които съдържат аспирин непосредствено преди терапията.

Пригответе се да изпитате лек дискомфорт след процедурата, тъй като е възможно на места да се появят отоци.

Колко сесии трябва да направя, за да има резултат?

При различните типове кожа сесиите са различни на брой. Обикновено се правят от 3 до 15 терапии, в зависимост от желаните резултати и степента на сериозност на проблема.

В началото сесиите се извържват през 7 до 10 дни. Когато кожата започне да се подобрява, дерматолозите разреждат процедурите, от веднъж на две седмици, а може да стигнат дори и до веднъж в месеца до постигане на желания резултат.

Защо мезотерапията е сравнявана с липосукцията?

Много хора смятат мезотерапията за алтернатива на липосукцията, за премахване на нежалани мазнини от тялото. Това не е съвсем правилно. Мезотерапията е ефективно средство срещу излищните мазнини по тялото ни, но не е операция, каквато е липосукцията.

Липосукцията премахва трайно мазнините от области като корема, бедрата и гърба. Козметичните хирурзи извършват тази процедура като прокарват тънка пластмасова тръба през малки разрези в кожата и след това изсмукват мазнините с помощта на хирургически вакуум. Липосукцията се прави, докато пациентът е под пълна упойка.

Въпреки че липосукцията се счита за ефективна при трайното премахване на мазнините, възстановяването след нея може да отнеме до шест седмици. Освен това има множество рискове като увреждане на нервите и кръвоносните съдове, неправилни контури на кожата и инфекции. Също, да не забравяме и колко по-скъпа е липосукцията.

Мезотерапията от своя страна не е рискова процедура – при нея не е неоходимо да пациентът да е под каквато и да е било упойка. Няма разрези и е значително по-евтина.

 

Това, което трябва да знаете, е че при мезотерапията трябва да имате търпение, за да видите крайните резултати. Има няколко вида мезотерапия, включително и безиглена и кислородна, измежду които бихте могли да изберете след консултация с професионалист дерматолог. Едни от най-добрите и опитни специалисти се намират в болница Скин Системс.