Места в Пирин, които си струва да посетите

Със своята красива природа и места, Пирин всяка година привлича туристи от цял свят. Ако все още не сте били там, ние ви препоръчваме да го направите и сме подбрали за вас няколко дестинации, които да включите във вашия списък.
 
1.Банско
Банско е една от най-известните дестинации в Пирин, той е един от най-предпочитаните зимни курорти в страната, а от няколко години се превърна в доста посещавано място и през лятото. През зимата Банско предлага много добри условия за ски, а през лятото любителите на качествена музика могат да се насладят на  Международния джаз фестивал, който се организира в началото на август. Градът е родно място на множесто бележити личности, сред които Неофит Рилски и Никола Вапцаров. Родните им къщи са превърнати в музеи и са отворени за посетители. Когато се намирате в Банско, непременно трябва да опитате местните ястия капама, бански чомлек и други традиционни ястия от региона.
 
2. Връх Вихрен
Връх Вихрен е най-високият връх в Пирин планина и втори по височина в България след Мусала. За този връх е характерно, че изглежда по много различен начин от различните посоки. Вихрен е един от най-трудните за покоряване планински върхове у нас, най-вече заради стръмните местности. Ако решите да си подарите гледката от връх Вихрен, трябва да бъдете много добре подготвени. Проучете и изберете най-подходящия маршрут според вашия опит. Най-подходящото време за изкачване е в периода юли-септември. Не забравяйте и екипировката - топли дрехи и удобни обувки. 
 
3.Байкушевата мура
Байкушевата мура заслужава специално внимание като една от най-интересните забележителности. Тя е на повече от 1300 години, с което е най-старата в България и е сред най-старите дървета изобщо в света. Обиколката й е 7,80 метра, диаметърът – 2,48, а височината – 26 метра. Наречена е на името на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 година я открива и описва.
 
4.Роженски манастир
Роженският манастир е един от най-големите и запазени средновековни манастрири в България. Намира се в полите на Пирин планина, близо до прочутите Мелнишки пирамиди.  Роженският манастир е сред 100-те национални туристически обекта, с изключително архитектурно-художествена стойност и паметник на културата. Посещава се целогодишно от хиляди наши и чуждестранни турисит.
Разбира се, в Пиринския край има още много места, които си заслужава да бъдат посетени. Така че, ако имате път натам, не пропускайте да се срещнете отблизо с красотата на Пирин.