Кои са органите, които растат през целия ни живот

Счита се, че процесите по съзряване, както и достигането на оптимална височина, приключват около 21-та годишнина. Може да ви прозвучи странно, но не всичко приключва тук. Любопитен факт е, че ушите и носът ни всъщност растат до края на живота ни.

Ушите растат средно с 0.22 мм годишно. Така например 30-годишен човек може да очаква, че докато стане на 80 години, ушите му ще са пораснали с малко повече от сантиметър. И не, не става дума за гравитация. Ако беше така ушната мида щеше само да се удължава, но в действителност тя се и разширява - средно с 0.51 мм годишно. Това най-вероятно се случва поради изчерпването на колагена - най-разпространеният протеин, който имаме в телата си.

Има няколко теории защо всъщност ушите ни растат. Една от тях е свързана с факта, че колкото повече напредваме с ЕГН-то, толкова повече изоставаме със слуха. По-големи уши, значат по-добра способност да чуваме. Почти както в приказката с Червената шапчица.

Според друго проучване, проведено от германски учени през 2007 г., външното ухо на новородените е по-голямо от главата им, чисто пропорционално. Този растеж започва да се забавя, когато детето навърши 8-10 години. След като хората станат на 85 години, ушите им достигат най-високата си средна дължина.

А какво се случва с носовете ни?

Проучвания сочат, че човешкият нос също продължава да расте с възрастта. Обемът му, площта и линейните разстояния се увеличават от детството до напреднала възраст. Но, преди да се изплашите, имайте предвид, че това не се случва при абсолютно всеки. Дали поради гравитация, или и още нещо, но един от най-видимите издайници, е ъгълът на върха на носа, който намалява.

За селфи маняците

Ако сте забелязали, че носът ви изглежда по-голям на селфи, не се притеснявайте, не сте единствените с този проблем. Истаната е, че ако си правите снимка на разстояние около 30 сантиметра от лицето си, увеличавате размера на носа с почти 30%.

Доста хора в последните години прибягват до специализирана медицинска помощ, за да се чувстват по-красиви и уверени.

Редица пациенти, които са се доверили на специалистите в болница Скин Системс споделят за невероятните резултати след ринопластика. Какво представлява процедурата и повече за болницата може да откриете тук: https://skinsystems.bg/bg/department/rinoplastika