Какво се случи в Давос?

Световния икономически форум в Давос, ежегодната конференция на лидерите на глобалната икономика, събра представители на световния политически и икономически елит от 17 до 20 януари 2017г. в Швейцария. Топ бизнес лидери, финансисти, учени, изследователи и политици се срещнаха в подножието на Алпите за 47-то издание на форума /WEF2017/. Швейцарският алпийски курорт посрещна повече от 2500 души от над 100 страни. Тазгодишната основна тема беше "Отговорно лидерство". Сред многобройните въпроси за разискване най-споменавани бяха Брекзит и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, които направиха изключително неясно бъдещето на световната икономика.

Трудно е да се очертае една цялостна картина с прогноза в средносрочен план за това как ще изглежда светът ни и как го виждат световните лидери. Но ето в обобщение основните акценти и какво се случи в Давос:

Нова лидерска позиция за Китай

Още преди самата среща Китай привлякоха вниманието, не само с най- голямата и високопоставена делегация, представляваща страната от съществуването на форума, но и с безпрецедентното присъствие и окриващата реч на китайския президент Си Дзинпин.

За първи път на Световния икономически форум говори китайски държавен глава. Без да споменава името на Доналд Тръмп, той индиректно отговори на заявките на новоизбрания американски президент да води политика на протекционизъм срещу Китай: „Протекционизмът означава да се заключиш в тъмна стая и да прекъснеш достъпа на всякаква светлина и въздух”. „Никой няма да спечели от една търговска война”, заяви Дзинпин по време на близо едночасовата си реч, с която категорично защити свободната търговия и глобализацията и разкритикува позицията на Тръмп да поставя във всичко на първо място Америка.

В същия дух бяха и речите на други китайски лидери, включително и на основателя и изпълнителен директор на Аlibaba Джак Ма. Един от най-успелите предприемачи заяви, че не самата глобализация е причина за неволите на Америка, а процесът, по който тя протича. Вместо да се използва богатството, което тя генерира, за да се помогне на всички американци, всичко бива пропилявано:

 

Една нова Америка

Кажете сбогом на Съединените американски щати, такива каквито ги познавате и представата Ви за тях от последните 8 години- вече Доналд Тръмп е начело.

Все още има голяма доза несигурност какво ще означава негово ръководство както за родината му, така и за света. Но Антъни Скарамучи, съветник на Тръмп и човекът за връзка между правителствените агенции и бизнеса, се опита да хвърли светлина по този въпрос. Посланието му гласеше - обществото просто не е разбрало правилно Тръмп: https://www.facebook.com/WEFvideo/videos/10154108201431479/

А сега накъде, Европа?

Придържайки се към темата за нестабилността, британският премиер Тереза Мей дойде в Давос, за да очертае плановете на страната си за излизане от Европейския съюз. Тя потвърди намеренията за твърда раздяла с ЕС и подкрепи предложението на новия президент на САЩ за двустранно търговско споразумение.

Г-жа Мей също каза, че „Великобритания няма да търси пълноправно членство в митническия съюз, което позволява на Лондон да преговаря за нови търговски споразумения”. Тя се надява на такова със САЩ, за където през миналата година са изнесени стоки за 100 млрд. паунда, което се равнява на половината износ на Великобритания за ЕС. Повече перспективи все пак има в търговията с дигитални и финансови услуги.

Не е ясно как митническото споразумение на Великобритания с ЕС ще бъде атрактивно и за двете страни. Макар Лондон и Брюксел да искат да избегнат митата, пречка ще е спазването на регулаторните стандарти в Европа от страна на Великобритания и митническите проверки, които ЕС ще наложи.

„Великобритания, дори след като напусне ЕС, ще продължи да подкрепя неговия блок, като следва инстинкта си да гледа към широкия свят”, заяви Мей. Въпреки уверението й, че страната й ще остане отворена за бизнес, финансовите лидери не изглеждаха убедени и заговориха за плановете си да съкратят част от лондонските си офиси.

Нов световен ред. Какво ще представлява този нов свят?

Въпросът, който непрекъснато изникваше е как ще изглежда светът занапред. Дали ще станем свидетели на завръщане към 30-те години на миналия век с изявено задоволяване на лични, егоистични интереси за сметка на общото благо? Не и според лидерите, събрали се в Давос.

"Има 3.6 милиарда души по света, които се надяват на по-добри доходи, на храна два пъти на ден или дори веднъж дневно. Да обърнем гръб на глобализацията, да обърнем гръб на развитието, е именно грешният подход. Да се каже, че глобализацията е лоша, защото разрушава работни места е прекалено опростен начин да се назове нещо, което се нуждае от много аналитична мисъл и разбиране ", каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

И не само глобализацията се нуждае от реформа, за да се справи с бързоменящите се времена, но трябва и управленските модели да бъдат променени. Това планира да направи   новият генерален- секретар на ООН Антонио Гутиерес със 72- годишната институция, която ръководи. Целта, която изложи е тя да стане по-гъвкава и да се облекчат бюрократичните процедури.

Формата, която новият свят придобива зависи от решенията, които взимаме днес. Искаме ли, доволни ли сме да живеем в свят, в който богатството на едва 8 души е равно на това на половината човечество? Ако ли не, следва да си зададем въпросите какви политики да приложим, кои системи да преосмислим, за да се стигне до промяната. Идеи за отговор на тези въпроси има – от познатите решения като преквалификация на персонал или реформа на данъчната система до по-радикалните като еднакъв за всички безусловен базов доход.

Разбира се част от тези идеи не са нови, но бяха изместени от бурните събития през 2016 г. Както изтъкна и Кристин Лагард в своето обръщение, посветено на неравенствата между народите, преди 4 години самата тя е сигнализирала за настоящите проблеми, но никой не й е обърнал внимание. Но дори да сме чували някои от предложенията и преди, се нови осезаемото чувство, че точно сега е настъпил моментът за промяна. Изразявайки тази идея Лагард каза: "Ако политиците не го осъзнаят сега, не зная кога това ще се случи."