Как едно изречение може да съсипе бизнес за милиарди?

Топ 5 на бизнесмени, навредили с думи на компаниите си
 
Казана дума - хвърлен камък. Всички сме чували тази поговорка, нали? И всички сме имали проблеми заради необмислени реплики. Когато си много богат обаче е още по-опасно. Защото понякога нещо, казано не на място, може да струва милиарди долари. Но, разбира се, само при условие, че сте топ-мениджър и бизнесмен, управляващ милиардни активи.
 
Практиката показва, че има такива бизнесмени и те вероятно грешат само веднъж. Причината - загубите им са такива, че едва ли ще повторят грешката си, все пак става дума за много пари.
 
Ето и топ 5 на "грешниците", навредили на бизнеса си заради необмислени реплики. Класацията е направена по данни от последните години:
 
1. Илон Мъск
 
Акциите на Tesla се сринаха с 27% за месец като основна причина за това е екстравагантното поведение на Мъск. Първо, той обяви ,че ще изведе компанията от борсата, без да се съобрази с мнението на Съвета на директорите. След това размисли и май се отказа. Накрая CNN го показа да пуши марихуана и да пие уиски в ефир по време на интервю.
 
Няма как при такива изцепки акционерите да останат безучастни. Разпродажбата на пакети от компанията стана ежедневие, а двама от топ-мениджърите напуснаха, опасявайки се от нови изцепки на Илон Мъск.
 
2. Гуидо Барила
 
Шефът на италианската компания Barilla - Гуидо, направи грешка през 2013 година и това за малко да сложи кръст на успешния му бизнес. Тогава той заяви пред италианско радио, че "никога няма да направи реклама на стоките си, в която да участва хомосексуално семейство, не защото не уважава хомосексуалистите, а защото просто не е съгласен с тях и с представите за хомосексуалното семейство".
 
Изказването предизвика бурен отзвук в цяла Западна Европа и призиви да се бойкотират спагетите, произвеждани от компанията. Барила побърза да се извини публично, но загубите на компанията бяха сериозни.
 
3. Майкъл Джефрис
 
Майкъл Джефрис е шеф на производителя на любимата на тийнейджърите конфекция Abercrombie & Fitch и един от най-добре платените бизнесмени в света. През 2013 година обаче обяви забрана на своите фабрики да произвеждат дрехи с размер над "L".
 
Този размер е за мъже с ръст 184-186 см и за жени с ръст 172 сантиметра. Джефрис заяви пред "Гардиън", че ще произвежда само облекла за стройни и слаби хора с прибрани кореми. Последва бурна реакция на потребители, приели думите му като обида. последва срив на финансовите постъпления на компанията от продажби и Джефрис изхвърча от поста изпълнителен директор, макар че запази мястото си в Съвета на директорите.
 
4. Тони Хейуърд
 
Главният изпълнителен директор на "Бритиш петролиъм" Тони Хейуърд загуби поста си след разлива от платформа на компанията в Мексиканския залив през 2010 година. но основна причина за това стана записано от него видеообръщение по повод екологичната катастрофа. В него Хейуърд казва" Много съжалявам. Повярвайте ми, никой не искаше да избегне тази катастрофа така силно, както аз. Защото искам да си върна живота отново".
 
Последното изречение бе разтълкувано като проява на себичност и егоизъм и предизвика вълна от възмущение сред американските политици и журналисти. След скандала пазарната стойност на компанията рухна с 12%.
 
5. Дейвид Бондерман
 
През юни 2017 година основателят на частния инвестиционен фонд TPG Capital обяви, че се оттегля от Съвета на директорите на Uber. Това стана, след като Дейвид Бондерман обяви публично, че се съмнява в целесъобразността от включването на жени във висшия мениджмънт на компанията.
 
Това предизвика възмущение и няколко дела с обвинения в сексизъм бяха заведени срещу компанията. Думите на Бондерман понижиха и финансовите резултати на Uber.