Как един котарак може да спаси човек от наркотиците?

Не е нужно да харесвате котки, за да се вдъхновите от историята за уличния котарак Боб и неговия стопанин. Във Великобритания вече излезе филм за двамата симпатични приятели, а премиерата в България ще бъде на 13 януари 2017 г.

Лентата е базирана на биографичните книги на Джеймс Боуен, които превърнаха него и жълтия пухчо в знаменитости.

За какво става въпрос?

Джеймс е наркозависим, отчаян от живота младеж, който не намира радост в нищо. Няма стимул в живота. Докато пред дома му не се озовава котката, която ще промени съществуването му завинаги. Боуен в началото се опитва да се отърве от животното, но то винаги намира начин да се върне. Постепенно двамата се привързват един към друг. "Вече не бях сам, бяхме двама.

Трябваше да мисля и за него. Това ми помогна да мисля и за себе си", споделя в една от книгите авторът. Води Боб на лекар, купува му храна, осигурява му местенце в дома си. Уличният музикант вече не е сам и на работа, където е придружен от своя приятел. Двамата стават уникална атракция пред лондонското метро и набързо се превръщат в знаменитости. Всичко това мотивира Джеймс да завърши метадоновата си програма и да се отърве от наркотичната зависимост. Нещо, което до този момент нито един човек не му е помогнал да направи. 

Филмът, който също е страхотен хит е режисиран от Роджър Спотисууд, известен с филма аз британския таен агент Джеймс Бонд - "Винаги ще има утре" от 1997 г., Ролята на Джеймс Боуен е поверена на актьора Люк Тредуей, а котаракът е изигран от няколко различни животни, а в някои от сцените е и самият той.

На премиерата на лентана присъства не кой да е, а съпругата на принц Уилямс - Кейт Мидълтън. Тя бе там в качеството си на патрон на инициатива за събиране на средства в помощ на хора, които се борят със зависимости и не пропусна да се порадва на Боб.