Как да поддържаме костите си силни и здрави?

Нашите 206 на брой кости извършват много повече работа, отколкото човек може да предположи. Една от функциите им е да защитават органите. Всекидневно трябва да се грижат за косния мозък и да съхраняват минерали като фосфор и калций. Минерали, които няма да ни стигне цяла статия, за да обясним колко са важни за човешкото тяло.

Точно както мускулите, така и костите изискват някакъв вид поддръжка. Ето как с минимални усилия можем да ги поддържаме в отлично здраве.

В човешкото тяло се случват множество промени през целия живот. Костите не правят изключение. Костната плътност например расте от раждането ни до края на 20-те ни години, запазва едно ниво до края на 30-те и след това започва да отслабва. Загубата на прекалено много костна плътност при някои хора може да доведе до остеопороза – хронично заболяване, което прави костите крехки и по-податливи на счупвания.

В САЩ например остеопорозата е причина за повече хоспитализации от инфарктите, инсултите и рака на гърдата, взети заедно.

 

Калций, калций и пак калций

Половината от клациевите запаси при жените и две трети от тях при мъжете се формират още преди човек да навърши 20 години. Сега разбирате защо са ви повтаряли да си изпивате млякото, когато сте били малки, нали?. Други храни, богати на калций, са сирене и всички млечни продукти, соевите продукти, зеле и спанак.

Без достатъчен прием на калций тялото само ще започне да си го набавя от костите, за да извършва други жизнено важни задачи, свързани със сърцето и различни мускулни функции.

 

Витамин D

Калцият и витамин D са приятели, които определено не могат един без друг. Витаминът помага на червата да абсорбират калция и помага на бъбреците да разграждат и реабсорбират минерала, който иначе би се отделил през пикочните пътища.

Витамин D рядко се намира естествено в храната и затова хората си го набавят чрез слънчевата светлина. Сигурно ще попитате какво правят хората, които живеят на места без много слънчева светлина?

Много просто! Похапват повече риба и морски деликатеси, гъби, портокали, червено месо, яйчен белтък и други все вкусни храни, богати на витамин D.  

 

Упражнения

Друг ключов компонент, за да влязат вашите кости във форма, са упражненията. Костите, подобно на мускулите, реагират на „стрес”. За щастие, само 20 минути упражнения на ден са достатъчни на костната маса да остане във форма.

 

Не пушете

Здравословната диета и спортът са изключително важни, но за да запазите костната си система в отлично състояние, трябва да прогоните вредните навици от живота си.

Специалисти твърдят, че тютюнопушенето помага на калция да „избяга” от тялото по-бързо. Тютюнът от друга страна помага за повишаването на кортизола в тялото. Това е хормон, за който е известно, че разгражда костите.

 

Разбира се, колкото и стриктно да спазваме всички тези препоръки, понякога се случва така, че човек развива остеопороза. В тези случаи специалистите препоръчват упражнения за баланс и концентрация.

 

Още по темата и отговори на други въпроси, свързани с ортопедията и травматологията, можете да откриете тук:

https://skinsystems.bg/bg/department/otdelenie-po-ortopediya-i-travmatologiya