Japan Display променя правилата на играта

Технологичният напредък при смарт устройствата напредва с пълна сила. Преди дни видяхме първите модели телефони с извити дисплеи, а вече са факт и ново поколение дисплеи. Те са дело на конгломерата Japan Display, който тепърва ще представи свои продукти на пазара за смарт устройства.

Japan Display е компанията, която обещава да покори нови хоризонти в производството на дисплеи с малък и среден размер. Innovation Network Corporation of Japan, Sony, Hitachi и Toshiba са акционерите в проекта, който бива открит преди малко повече от година на 1 април 2012. JDI са се насочили основно към европейския, американския и азиатския пазари, като на тези територии ще оперират посредством дистрибутори. Компанията дори е закупила един от големите заводи на Panasonic за LCD дисплеи.

В последните няколко дни се появиха и първите продукти, които конгломератът възнамерява да предложи на производителите на смарт устройства. Нововъведенията на JDI  акцентират на качеството на продуктите, както и на физическите им предимства.

Производителят се похвали първо с дисплей за таблет, който гарантира перфектно качество и висока резолюция на картината – 4К. Предвиден като тестов вариант, подобен дисплей доскоро  изглеждаше като мит. Въпреки това от компанията твърдят, че съвсем скоро се надяват да започнат производството му.

Размерът на иновативната джаджа е 12“, което е малко над стандартния размер за таблет. Това навежда над мисълта, че компанията ще се опита по този начин да конкурира и производителите на мобилни компютри. Резолюцията на устройството е впечатлителните 3840 х 2160 или 365 пиксела на инч.

JDI печелят точки не само с големината на таблета, но и с размера на рамката. Според първоначалните данни тя ще е скромните 2мм, което е абсолютен прецедент за момента. По този начин ще бъде намален размерът на самите таблети, които традиционно са с по-широки рамки

Скоро след презентацията на 12“ дисплей се състоя и тази на по-малък вариант, който ще обслужва мобилните телефони. Тъчскрийнът е с компактен размер от 5,4”, като използва TFT LCD технология и поддържа WQHD резолюция - 1440 х 2560 px. Подобно на по-големия си събрат и този панел ще позволи картина с висок контраст и кристално качество.

Японският производител е помислил и за навлизащите на пазара фаблети. Предложението е с гъстота на пикселите 473ppi и с големина от 6,2“. И тук, както при таблетите е обърнато внимание на тънкостта на рамката. За мобилните устройства тя ще е едва 1мм.

Подобно на телефоните с извити дисплеи, които разкриват нови възможности, така и панелите на JDI обещават възход в индустрията. На пръв поглед минимални, подобренията ще допринесат за по-съществени постижения в бъдеще. Пък и нека не се залъгваме, идеята за по-тънки рамки на дисплея винаги е била примамлива.