iPad mini vs Kindle Fire HD

Конкуренцията при производителите на таблети стават все по-ожесточена и изобилието на пазара е огромно. Това, разбира се, винаги е добре дошло за потребителя, който иска най-новото, най-модерното, най-бързото, най, най... От една страна таблетът трябва да върши работа, а от друга да е идеалната играчка, с която да може да се похвалиш на приятели и познати. В крайна сметка какъв е смисълът да дадеш купища пари, ако не успееш да предизвикаш завист поне у един свой приятел. Единственият недостатък на това положение е трудното вземане на решение при огромния избор. Основните фактори при покупката са цената, техническите качества, както и външния вид на продукта. Ето защо днес реших да направя макар и много трудно сравнение между iPad mini, който излезе съвсем наскоро и Kindle Fire HD.
Най-голямата разлика между двата таблета, от гледна точка на размерите е в дебелината. iPad mini е само с някакви си 3 мм по-тънък от своя конкурент, но усещането, когато го държите в ръка е напълно различно. Едно на нула за продукта на Apple. Останалите размери не се различават съществено. Корпусът на iPad mini е от алуминий и се предлага 2 цвята, черен и бял. Тук госпожиците с афинитет към техниката трябва да почакат, защото едва ли скоро ще излезе нещо в любимия им розов цвят. Kindle Fire HD е направен от пластмаса и гума. Това има своите предимства – дава усещане за добър хват. Проблемът е, че Kindle Fire HD не изглежда толкова елегантен, но за много хора това няма никакво значение. Без съмнение трябва да сложим още един плюс за минито, защото то тежи само 308 грама и е по-леко с цели 86 грама от своя конкурент. Въпреки всичко и двата таблета няма да заемат много място в чантата ви.
Apple продължава да води и, когато става въпрос за големината на екрана. При  iPad mini екранът е 7.9 инча, а при Fire HD – 7. Разликата е с почти 1 инч, което без съмнение има значение, когато човек иска да прочете някоя интересна книга или да гледа филм. Все пак хората от Amazon също са се постарали добре, защото екранът на Kindle Fire HD превъзхожда с разделителната си способност – 1200x800 с плътност 216 пиксела на инч. Тук без съмнение от Apple изостават, тъй като iPad mini използва същата резолюцията, както и при предишните и по-остарели модели – 1024x768 с плътност 164 пиксела на инч. Трябва да наваксате!

До тук всичко добре и разликите между двата таблета не са толкова големи. Сега идва ред на сериозната част – процесорът. За учудване и двата таблета притежават двуядрени процесори, но... те в никакъв случай не са най-добрите на пазара. Защо двете компании са подценили този така важен параметър е трудно да се каже. Минито е с Apple A5 1.GHz,  а Fire HD с T.I. OMAP 4460 1.2 GHz.

Когато става въпрос за RAM паметта на iPad, от Apple винаги са мълчали. Според неофициални данни iPad2 има 512MB памет, което навежда на мисълта, че и минито ще бъде оборудвано с толкова. Kindle Fire оперира с 1 GB памет. Определено от компанията на покойния вече Стив Джобс изостават в тази насока. Ако се нуждаете от място, където да съхранявате стотици, дори хиляди файлове със снимки, клипчета, а и далеч по-сериозни документи за работа, то трябва да се спрете на iPad mini. Таблетът разполага с 64GB памет. Амазонската играчка може да ви предложи много по-малко място на твърдия си диск. Модификациите с по-скромни възможности са еднакви и при двете устройства, съответно с по 16 и 32 GB. И двете устройства не предлагат SD гнезда.

Връзката с Интернет няма да е проблем, който и таблет да купите. И двата са снабдени с безжични устройства, като епълският продукт е с възможност за 3G/LTE. Kindle Fire се очаква да пусне следващия модел с 4G.

Въпросът с живота на батериите е съществен. И двете компании обещават до 10 – 11 часа сърфиране в Интернет с едно зареждане. Дали обаче това е така само потребителите и времето могат да кажат.
В съвременния дигитален свят, където компании като Facebook и Pinterest оцеляват благодарение на желанието на хората постоянно да си качват снимки, едва ли някой ще си купи нова джаджа без камера. Затова и от двете фирми отговарят на това очакване на своите клиенти. Минито без съмнение превъзхожа своя конкурент по този показател. Предимството е, че разполага с камери и от двете страни на устройството. Тази от пред е с капацитет 1.2 MP, а другат с 5 MP. Така хем може да пуснете видео чата, хем може да наблюдавате какво става наоколо. По-изобретателните със сигурност ще намерят и друго приложение на камерите. От Amazon не са се постарали в това отношение, защото Fire HD e само с една камера на предния панел с разделителна способност 1.3 MP.

Не трябва да забравяме и операционните системи, с които работят двете устройства. Киндъл са с доста окастрена Android 4.0, Ice Cream Sandwich, която като цяло не е стандарт за устройствата на Amazon. И тук iPad mini излиза значително напред със своята iOS 6.

За повечето хора обаче може би най-важният критерий, по който купуват таблети, е цената. Тя никак не е без значение. Apple както винаги държат по-високи цени и играчките им не са за джоба на всеки. Малкото мини може да се намери и за $329 като цената му върви нагоре в зависимост от екстрите. Kindle Fire HD е далеч по-евтин вариант - $119. За тази цена киндълът  ще ви “зарадва” и с вградени реклами. Ако ви дразнят, може да се отървете от тях за минималните 15 долара. За вариантите с 32GB памет трябва да доплатите със 100 долара повече. Същото се отнася и за минито, ако държите да бъде снабдено с 3G/LTE.
И накрая... на кой таблет да се спрете? И двете играчки са достатъчно добри сами по себе си. Купете Kindle Fire HD, ако обичате да четете книгите на Амазон или пък да си гледате филми. Причината е ясна – дисплеят с кристален образ. От друга страна за хората, които държат на по-добър софтуер и впечатляващ дизайн, бих препоръчал iPad mini. А сега напред към магазина!