Интересни факти за опорно-двигателната система

Опорно-двигателната система, дава на всички ни възможността да се наслаждаваме на движението. Добре развитата мускулатура е признак на добро здраве

Освен от кости и мускули, опорно-двигателната система включва и хрущяли, сухожилия, стави и други съединителнотъканни образувания, които осигуряват опора на всички органи и тялото като цяло. Функциите й далеч не се изчерпват с механичната защита на органите и движението – тя служи като основен резервоар на калций и фосфор в тялото, регулирайки по този начин обмена им.

В този ред на мисли, знаете ли че:

1.В някои части на света хората редовно носят тежки товари на темето на главата си. Общо взето за това  умение са необходими силни ший ни мускули и отлично равновесие, но също така то съответства естествената механика на гърба. С други думи товар, носен директно на темето, насочва тежестта право надолу, по естествените извивки на гръбнака.

2. Още по-впечатляващо е постижението на носачите в планините на Непал, които носят тежки бали на ремъци, прекарани през челата им. Подобна техника изисква невероятно силни шийни мускули: едно скорошно белгийско проучване установи, че за носачите не е нещо необичайно да носят до 125% от собственото си тегло по този начин, и то по стръмни пътеки и на голяма надморска височина.

3. Главната функция на раменете е да осигурят здрави ръце. За разлика от тазовия пояс, лопатките не са фиксирани в едно положение с междукостни връзки, а се движат свободно – единствената им пряка връзка с останалата част от скелета са ключиците. Това осигурява на ръцете широк обем от разнообразни движения, което дава възможност да боравим с предметите в ежедневието ни.