Грижа за кожата през лятото - съветите на Ирина Ковачева

През лятото грижата за кожата трябва да се удвои, защото слънцето и дехидратацията могат да донесат проблеми, като изгаряния, преждевременно стареене, дори да увеличат риска от рак.
За да се предпазите, следвайте тези основни съвети за грижа за кожата в горещите дни от годината.

- Поддържайте кожата си чиста и хидратирана.
Взимането на поне 2 бани на ден трябва да е достатъчно, за да поддържате кожата си правилно чиста и без пот. Ако е много горещо, можете да вземете повече бани, но се препоръчва да използвате само вода, като избягвате сапуна, за да не направите кожата по-суха. След къпане е важно да нанесете хидратиращ крем, поне в областите, където кожата има тенденция да изсъхне, като крака, колене, ръце и лакти.

- Носете слънцезащитен крем всеки ден
Прилагането на слънцезащитен крем около 20 до 30 минути преди излагане на слънце и подновяването на всеки 3 часа е важно за тези на плажа или в басейна. Но всеки, който е изложен на слънце по време на работа, също трябва да се грижи за това всеки ден, за да избегне рака на кожата.

- Не се бръснете в деня на слънчеви бани.
Друга важна предпазна мярка през лятото е да не бръснете лицето и тялото си в деня, а също и в деня преди излагане на слънце, тъй като това може да причини тъмни петна по кожата. Епилацията трябва да се извърши поне 48 часа предварително.

- Къпане в прясна вода при излизане от плажа.
След ден на плажа трябва да вземете душ с прясна вода, за предпочитане студена, за да премахнете солта и пясъка, които са склонни да изсушават кожата, улеснявайки пукнатините, които могат да позволят навлизането на микроорганизми.

- Без лечение на кожата през лятото.
Избягването на лазерни и химични лечения през лятото е важно, тъй като тези лечения могат да повредят дъбената кожа и да причинят петна, които трудно се отстраняват. Най-доброто време за извършване на тези лечения е през есента и зимата, когато температурата е по-студена и слънцето е по-малко силно, но винаги е важно да използвате слънцезащитен крем, когато правите тези лечения.

- Пазете кожата си винаги суха.
Поддържането на кожата винаги суха е важно, за да се предотврати появата на гъбички, които водят до трихофития.

- Наблегнете на храни богати на бета-каротин.
За да направите кожата кафява и с тен, който продължава по-дълго, също се препоръчва да се ядат храни, които съдържат каротеноиди като моркови, тиква, папая, ябълки и цвекло, тъй като тези храни предпазват от рак и оставят кожата по-красива и хидратирана.

- Пийте много течности.
За да избегнете дехидратацията, която може да се появи бързо, причинявайки интензивно главоболие и сухота в устата, трябва да пиете около 2 до 3 литра вода на ден, за да хидратирате тялото си.

- Избягвайте пряката слънчева светлина.
В най-горещите часове на деня, между 10 ч. и 16 ч., трябва да се избягва пряко излагане на слънце, тъй като по това време има повече рискове за здравето.

За повече информация:
https://skinsystems.bg/bg/service/medical-center-sofia