Големи машини в небето

Пътувайки, човек трупа безценни спомени от незабравими места, уникални преживявания, неочаквани запознанства и интересни хора. Опознаването на нови държави, история и традиции обогатява и променя мирогледа ни.

Веднъж открил радостта от пътуването, всеки един от нас иска още и още. Но за да се запознаем с тайнствени култури и екзотични места е необходимо да пропътуваме големи разстояния. В днешния модерен свят е възможно едва за няколко часа да се озовеш на хиляди километри от дома, чак от другата страна на земното кълбо. С помощта на летателните машини, с които разполагаме днес, пътуване от 10 часа може да ни се стори отпускащо и дори приятно, стига да се настаним удобно в креслото си в Еърбъс А380, например.

Ако ви се е налагало да летите извън Европа, предполагам вече сте се качвали на  борда на този двупалубен самолет, познат като най-големият пътнически самолет в света. Повечето авиокомпании, за да отговорят на изискванията на пътниците си и за да се преборят с конкуренцията, са пригодили летищата си и са въвели в експлоатация подобни супер джъмбо машини. Кабината на A380-800 е с 478 кв. м. площ и осигурява седящи места за 525 души в конфигурация от три класи или повече от 853 места при конфигурация от една икономична класа. Airbus A380 се задвижва от 4 свръхмощни мотора, които развиват общо 120 000 конски сили. „Властелинът на облаците” A380 има внушителни размери - дълъг е 73 м., ширината на крилете му е 80 метра, височината - 24 м. На самолета са му нужни 2750 метра за кацане или излитане.

Американският му конкурент, Боинг 747-8 Интерконтинентал, разполага с 467 места при разделение на три класи и 605 места при наличието на една пътническа класа. Дължината на машината е 76 м., височина – 19 м., крилата достигат ширина от 69 м. Скромно, нали ? :)

И все пак най- големият самолет в света, към настоящия момент, е украинският Антонов – Ан-225 Мрия. Това е и най-тежкият летателен апарат с тегло от 640 тона . Към днешна дата има произведен само един такъв самолет. Използва се основно за изпълняване на поръчки за превозване на извънгабаритни и тежки товари. Гигантът има дължина от 84 м., височината му е 18 м., размахът на крилете е 88 м. и носещата му повърхност е 905 кв. метра. Вътрешността на самолета до пилотската кабина представлява товарно пространство със следните размери: дължина 43 м., ширина 6.4 м. и височина 4.4 м. Благодарение на тези пропорции Антонов-225 Мрия е спечелил световен рекорд, що се отнася до най-дългото транспортно въздухоплавателно средство.