Да посрещнеш празниците по холандски

Рождество Христово е може би най-големият празник в Холандия. Отбелязва се на 25 и 26 декември, като в Кралството празникът се почита с много и разнообразна храна от почти всички кухни в света. Присъщи за коледната трапезата са италианската, суримската, индонезийската и гръцката кухня.
Типичната украса в Холандия включва: свещи, мъниста, стъклени орнаменти, ледени висулки и снежинки, и разбира се дървените обувки и лалетата.

В Кралство Нидерландия - Дядо Коледа е наричан Синтерклас. Според легендата, той пристига с кораб от Испания на 6 декември. Свети Николаус акостира по холандските брегове още през ноември. Смята се, че идва от Испания, където през годината води записки за послушните и непослушните деца. Наближи ли Коледа, стъпва на сушата, възседнал бял кон.
Децата го очакват в нощта, преди тази дата (6 декември), с традиционните за Холандия – дървени обувки, пълнени със слама, моркови и захар. На сутринта, послушните деца, ги намират отрупани с лакомства и дребни играчки.
Тук Дядо Коледа – Синтерклас, не е придружаван от Снежанка и джуджетата, а от своя верен помощник – Черен Петър, който се промъква през комина.
Освен традиционното разпитване на децата за поведението им през годината, холандският Дядо Коледа ги кара да цитира и откъси от Библията. Черният Петър пък носи брезова пръчка, с която „наказва” онези деца, които са били непослушни през изминалата година.
Несъмнено Коледата в Холандия е необичайна, но много интересна и вълнуваща.

За разлика от Коледата - Холандската Нова година е подходяща за всички, които желаят да посрещнат идващата година спокойно и без излишна суета.

Холандци са практичен народ и за тях Нова година е просто един най-обикновен ден, с понички и шампанско.

Празничната вечер, в Кралство Нидерландия, започва с поднасянето на кафе и бисквити.
По-късно към вечерята се включват малки хапки с вино или бира, а до полунощ традицията повелява на трапезата задължително да присъстват олиболи (понички със стафиди, които се пекат само на тази дата) и шампанско.
В полунощ всички пристанищни кораби приветстват със сирените си настъпващата Нова година.