Да бъдем заедно с тях

Тази тема ще я посветя на това какво място намират в обществото ни една категория хора, които в никакъв случай не бих определил за по-различни от нас, макар в обществото те да се определят като хора в неравностойно положение. Било то в здравословен или интелектуален аспект.

Не бих искал да ме разбирате погрешно, употребявайки тази дума. Напротив по-скоро с настоящата ми статия искам да видя как и света възприема хората, ако тяхното състояние е малко по-различно от нашето.

Всъщност  интереса  ми към тази тема се провокира от това, което мернаха очите ми в публичното пространство. А то беше свързано с  новината, че Мтел ще окаже подкрепа на летните олимпийски игри за глухи. Първоначално малко се озадачих поради простата причина,че за пръв път чувам за това да се организират такова мероприятие и то за глухи хора. Не бих искал да мислите, че тази тема за мен също не е деликатна, но ако се опитаме да превъзмогнем стериотипите  ще осъзнаем, че тези олимпийски игри са по-величествени, от която и да била олимпиади или състезание. Защото там на спортната площадка се изправят хора, които няма да чуят вашите аплодисменити, но ще почувстват вашата подкрепа, ще почувстват вашият възторг от тяхната победа  и от това, че им се възхищавате. Не мога да подмина с безразличие подобни инициативи, защото те все повече стават част от социалната отговорност на българските фирми в това число и мобилните ни оператори.

Радвам се, че за пореден път Мтел влиза в ролята си на надежден партньор. Знаем, че тяхната подкрепа особено за развитието на спорта винаги е била надеждна и постоянна. Та и в този аспект просто свалям шапка на телекома, тъй като става ясно че олимпийски игри под названието “Дефлимпикс” се организират с тяхна подкрепа. За моя информация също разбрах че страната  ни за втора година е домакин на това мероприятие. Събитието вече е започнало и ще трае до към началото на август. Страната ни и  публиката ни ще станат част от постиженията на над 4000 участника от 75 страни.  Категориите, в които ще вземат участие са разнообразни, а нашите спортисти ще се представят най-вече в категория футбол,  карате, джудо ,плуване и други.

Ще изкажа поздравленията си и и към Глобул, който се е заел с това да подкрепи центъра за младежи с интелектуални затруднения Глобул отбелязва своето присъствие, защото е подпомогнал създаването на този център. В него деца с интелектуални затруднения ще бъдат подпомогнати в това да изграждат своята комуникативност, да създават приятелства, да работят и общуват. Работата в центъра не би била никак лека, но важни са резултатите и усилията в тази насока.

За пореден път оставам радостен то факта, че подкрепата, която родните оператори оказват по такива благородни каузи е не само надеждна,но и резултатна. Със социалната си политика и отговорност те не просто подпомагат, но и създават бъдеще, с което трябва да кажем, че можем да бъдем заедно с тях.