Атрактивни фестивали по света

Думата фестивал е с латински произход и означава празник, свързван с честване на определено събитие.  Специфична особеност на този вид забавления са предварително подбраните място, тоалети, украса, конструкции.

Може би Карнавалът в Рио е един от най-очакваните празници в света и един от най- известните фестивали, съчетаващи цветове, костюми, музика и танцьори. Има, разбира се, и редица други атрактивни и удивителни събития, които събират хора от цял свят с единствената цел - забавление.

Ако се чудите как да разнообразите ежедневието си и да прекарате една незабравима ваканция, посетете някой от следните световни фестивали:

Ла Томатина

Ежегоден фестивал, който се провежда в испанския град Буньол. Събитието се състои в хвърлянето на повече от стотици тонове развалени и негодни за ядене домати по улиците на града. На участниците е позволено да се замерват едни други.

Ел Колачо

Годишен фестивал по прескачане на бебета в Испания. Участниците се обличат в жълто-червени костюми и маски, изобразяващи дявола и прескачат пеленачета, лежащи на матраци, поставени  директно на асфалта. Според вярванията по този начин бебетата ще бъдат изчистени от грехове и предпазени от зли сили.

Фестивалът на слоновете

Всяка година през месец март в индийския град Джайпур се провежда шествие на слонове, силно наподобяващо модно дефиле. Животните, облечени в прекрасни костюми, покрити с екстравагантни бижута или изрисувани от своите собственици преминават пред публика, участват в надбягвания и поло игри.

Холи - фестивалът на цветовете

Холи е древен хиндуистки, пролетен фестивал, известен също като Фестивал на цветовете. Празненствата започват с Holika огън в нощта преди Холи, където хората се събират, пеят и танцуват. На следващия ден се организира карнавал на цветовете, по време на който празнуващите хвърлят цветен прах абсолютно навсякъде, замерват се с цветове от сух прах и оцветена вода, с помощта на водни пистолети и цветни, пълни с вода балони.

Парад на мъртвите, Мексико

Парадът за Деня на мъртвите в Мексико се отбелязва през месец ноември. По време на събитието се празнува животът и се отдава почит на починалите. В този ден се смесват тъгата и смехът, за да се възроди традиция, почитаща близките ни и хубавите моменти, прекарани с тях. Честването на празника включва изграждане на олтари, наречени ofrendas, пред които се оставят любимите храни и напитки на починалия като подарък към него.

Agitagueda

Всеки юли, през последните 3 години, в гр. Агеда, Португалия се провежда фестивала на изкуствата. Стотици чадъри биват окачени по пешеходните улици на града. Инсталацията не само добавя цвят и жизненост на иначе обикновените улици, но и създава много необходимата сянка от жегата.

Сапоро снежен фестивал

Снежен фестивал, който се провежда ежегодно в град Сапоро, Япония. Снежния форум се състои в строене на огромни снежни и ледени скулптури, изобразяващи различни форми.

Фестивал на фенерите

Този фестивал се чества в Тайланд от древни времена. На 15-тия ден от първия месец по лунно-слънчевия календар местните жители отиват до храмовете с хиляди фенери, украсени със сложни и много красиви дизайни. В края на нощта, фенерите отлитат като всяка една светлина в небето символизира желание или мечта.