Защо кестените са полезни?

Кестените са истински дар от природата. Пренесени с рецепти в кухнята, те се превръщат в кулинарен шедьовър с доказани здравословни ползи. Печени, задушени или приготвени под формата на крем супа, те изкушават със воя мек и приятен вкус.

Ядката им е изключително богата на витамини, сред които витамин C и витамини от група B.

И макар да попадат в списъка на висококалоричните храни, поради ниското си съдържание на мазнини те се оказват изключително полезни за:

  • Ставите - народната медицина изобилства от рецепти за приготвянето на лечебни мехлеми и отвари с кестени. Те са ефективни срещу болката и подуването в ставите  и лекуват засегнатите участъци.
  • Кожата - поради високото съдържание на витамини от група B, включването на кестени в менюто води до здрава, подхранена и еластична кожа.
  • Сърцето - кестените помагат да се неутрализа влиянието на лошия холестерол, изчистват организма  от натрупаните токсини и укрепват кръвоносните съдове.
  • Мозъка - подобряват паметта и засилват когнитивните функции.
  • Нервната система - борят стреса и повишават доброто настроение.
  • Стомашно-чревeн тракт - кестените изобилстват от диетични фибри, които подпомагат работата на стомаха и поддържат здравословна флората му.

Нашият съвет - похапвайте често, но в разумни количества, кестени за здраво тяло и добро настроение.