Травма на медиалния колатерален лигамент на коляното

Медиалния менискус и латералния менискус  са специални структури в колянната става. Медиалният колатерален лигамент стабилизира колянната става във вътрешната и част и не позволява движенията на колянната става в странична посока. Най-често този лигамент се засяга при директен удар по външната странична и предна част на коляното или падане с усукване и отвеждане навън на подбедрицата. При такива механични въздействия медиалният колатерален лигамент може да се разкъса частично или напълно, като при някои по-тежки травми могат да се увредят и кръстните връзки и менисците в коляното.

Увреждането на медиалната колатерална връзка се установява чрез клиничен преглед и образна диагностика. Лекарят събира подробна информация за това как се е получила травмата - дали е имало удар, рязко спиране, усукване, падане и др. При прегледа на колянната става се използват специални стрес тестове, които установяват наличието на нестабилност на колянната става в зависимост от увредените лигаменти и степента на увредата. Рентгеновата диагностика не показва увредата на медиалната колатерална връзка, но може да установи наличието на съпътстващи фрактури. Увредата на медиалния лигамент на коляното в много случаи е трудна за диагностициране травма, поради което лекарят може да поиска изследване с ЯМР(Ядрено Магнитен Резонанс) или артроскопско изследване.

Разкъсванията могат да бъдат стабилни или нестабилни. Стабилните разкъсвания не се движат и могат да зарастват сами.   Нестабилните разкъсвания позволяват  менискуса да се движи неправилно и може да създане усложнения ако не се извърши хирургична корекция 

Лечението е пряко свързано със степента на увреждането и дали има съпътстващи травми или усложнения. При увреждане от 1ва и 2-ра степен лечението е консервативно и първоначално е свързано с мерките за първа помощ при спортни травми. Когато има пълно разкъсване на медиалния колатерален лигамент, което е свързано със значителна нестабилност, най-често се препоръчва хирургично лечение.

При такъв тип травми, крайникът се пази от натоварване, с цел избягване на допълнително травматизиране.
Лечението с лед има за цел да намали отока и болката непосредствено след травмата. Най-често се използва плик с лед, увит в кърпа за 10-15мин. няколко пъти дневно.
Еластичен тейпинг - еластичната превръзка има за цел да намали отока и да предпази ставата от допълнително травматизиране.
Ортезите се използват предимно при 2-ра и 3-та степен на увреждане с цел стабилизация на колянната става, подпомагане на биомеханиката и ускоряване на възстановителния процес.
При силна болка, лекарят може да предпише обезболяващи средства, но техния прием трябва да се прецени според общото състояние и тежестта на травмата
Аспириране на ставния излив – прилага се в случаите, когато има значителен вътреставен излив, който се източва посредством игла, с цел възстановяване на движенията в колянната става.

При хирургичното лечение се прави реконструктивна терапия за сухожилието, чрез която се прикрепя откъснатия му край. Най-удачно е да се направи артроскопска операция, поради по-ниската си травматичност и по-късия възстановителен период.

За повече информация: https://www.facebook.com/Skin.Systems.Orthopedics/