Лежи ни на ръцете, или защо пръстите ни болят и без да носим нечие бреме

В градския фолклор фразата „Лежи ми на ръцете” е символ на мъченичество в името на нечий чужд комфорт. Но ако приемането на излишния емоционален багаж на трети лица води до главоболие, изтощение, и в най-лошия случай – до завишени нива на тревожност с елемент на битов алкохолизъм, то в прекия физиологичен контекст ще ви заболят пръстите. И то сериозно.

Кое провокира дискомфорта в крайниците, довели до първото опознаване на света чрез допир още в кърмаческа възраст?

Артроза

Засяга ставните връзки до степен, в която ни става трудно да разгъваме пръстите си нормално.  По тях могат да се образуват възли и кисти, съдържащи хилауронова киселина. С артроза можем да се сдобием в следствие на:

  • Нездравословно хранене
  • Алергия
  • Физическо претоварване
  • Микротравми на ставите и костите
  • Вродени аномалии

Тендовагинит

Засяга сухожилията, чрез които сгъваме безпроблемно пръстите си. Обикновено е резултат от вреден навик, превърнал се в травма. Бич е за хората, чиито работен инструмент е компютърната клавиатура или пианото. Ако процесът е съпроводен от вибрации, рискът от заболяването се повишава.

Синдром на карпалния канал

Засяга медианния нерв, който менажира движението на палеца, показалеца, средния пръст и част от безименния. Сред симптомите са изтръпване, пробождане, скованост. Заболяването би могло да се отключи при хормонален дисбаланс, навяхване, фрактури.

Травми

Всеки удар, било то по време на спорт, забава, сблъсък от различен характер, или като част от работен процес, влошава здравето на пръстите с космическа скорост.

Какво е решението

  • Физиотерапия – това е най-крайната мярка и тя се предприема след консултация със специалист. Физиотерапията цели излекуване на ставния проблем чрез електрически ток или друго подходящо лечение.
  • Масаж – носи моментално облекчение при цялостно натоварване на тялото, било то в следствие на спорт, лоша стойка в офис режим, или системно жонглиране с пазарски торби
  • Упражнения – обикновено включват стискане на мека антистрес топка