Лечение при пациенти с критични наранявания

Хирурзите използват ортопедия за контрол на вредите (DCO) за лечение на пациенти с критични наранявания, като временно стабилизират фрактурите, така че общото състояние на пациента да може да се подобри. Целта е да се избегне влошаване на състоянието на пациента чрез "втори удар" причинен от голяма ортопедична процедура. Стратегията на хирурга се фокусира върху контролирането на кървенето, контролирането на нараняването на меките тъкани и стабилността на фрактурата, като се избягва допълнителна травма за пациента. Когато човек е ранен, особено пациент с политравма, при която са счупени множество кости и са повредени вътрешните органи, тялото реагира чрез отделяне на възпалителни медиатори (течности, включително кръв и клетки, предназначени да лекуват и защитават).

В резултат на нараняването травмираният пациент също изпитва увреждащи физиологични промени, като например голяма загуба на кръв, която води до намалена оксигенация на тъканите (кръвните клетки носят кислород) и големи количества кръвен заместител, които могат да причинят нарушения в коагулацията. Пациентът може да бъде засегнат и от синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), състояние, причинено от течности, които проникват в белите дробове и намаляват кислорода. Освен това пациентът става податлив на инфекция и може да стане септичен (инфекция в кръвообращението). И накрая, тези фактори често влияят на травмирания пациент за кратък период от време и тази сериозна комбинация може да доведе до многоорганна недостатъчност и смърт.

Самата хирургия е вид травма, която може да засили освобождаването на възпалителни медиатори, да увеличи загубата на кръв и да причини увреждане на белите дробове. Следователно, хирурзите искат да сведат до минимум това, което е известно като "втори удар" от обширна операция в началния период след травматично нараняване. Стратегията е хирургът временно да стабилизира фрактурата, за да ограничи загубата на кръв, увреждане на тъканите и освобождаването на възпалителни медиатори.

Ползите от DCO са демонстрирани още по време на Първата световна война с използването на шина на Томас за фрактури на бедрената кост. Степента на смъртност е била 80% за тези рани, преди шината да бъде използвана за временна стабилизация. Процентът пада до 20%, след като лекарите започват да прилагат шината в линейките. В края на века тенденцията се измества към хирургични лечения за стабилизация, обикновено с вътрешен фиксатор, като нокът, за да се запази счупената кост на бедрената кост на място. Въпреки това някои проучвания сочат, че операция, която стабилизира бедрената кост с нокът, може да създаде „втори удар“, който да доведе до повишено освобождаване на възпалителни медиатори и белодробни усложнения. Следователно тенденцията се измества към по-малко инвазивни лечения, като например използването на външен фиксатор, като щифтове, поставени през кожата и в костта, за временно стабилизиране на фрактурата. Освен това, по-големи проучвания показват, че при окончателно ранно фиксиране на фрактурите на бедрената кост има по-ниска обща смъртност, особено ако и двете бедрени кости са счупени.
Смята се, че "вторият удар", някога приписван на шиповете на бедрената кост, е свързан с използването на кристалоиди (течности) в големи количества по време на реанимация (прилагане на спешни процедури за поддържане на живота) на пациента. Промяната в използването на кръвни продукти вместо кристалоиди и други лечения, които подобряват оксигенацията на тъканите, както и промяна към ранното фиксиране на бедрената кост с нокти, спомага за подобряване на оцеляването след политравма.

Проучваниятя се стремят да идентифицират и прецизират кои пациенти са с най-висок риск от операция. Един от методите е използването на маркер вътре в кръвта, който отразява нивото на възстановяване на тъканите и оксигенацията. Млечната киселина се образува, когато тялото разгражда въглехидратите, за да се използва като енергия, когато нивата на кислород са ниски. Когато пациентът намали оксигенацията на тъканите, се натрупва млечна киселина; следователно, може да се измери нивото на серумния лактат, за да се определи най-добрия курс на лечение.
Хирурзите се стремят лактатното ниво да бъде под определено ниво, което демонстрира адекватна оксигенация и перфузия на тъканите преди операцията. Обратно, високите нива на лактат създават повишен риск от операция и необходимостта от допълнително възстановяване преди операция.

Когато пациентът пристигне с животозастрашаващи наранявания и фрактури, подлагането му на операция за стабилизиране на фрактурата не винаги е добър план за лечение. Счупването трябва да се стабилизира, за да помогне за контролиране на реакциите на организма, но понякога временното решение може да бъде по-добър вариант. Изчакването, докато пациентът е стабилен и в оптимални условия за операция, обикновено е най-добрият план за лечение.

За повече информация: https://skinsystems.bg/bg/department/otdelenie-po-ortopediya-i-travmatol...