Калцият- защо е толкова важен

Калцият е известен със своята важна роля за здравето на костите ни. Чрез него тялото ни стабилизира кръвното налягане, регулира се хормоналната секреция и правилното протичане на нервните сигнали. Но недостигът на калций може да доведе до определени здравословни проблеми. Безспорно е, че огромното количество калций в тялото се съхранява в костите и зъбите, така че те обикновено са първите, които страдат от неговият дефицит. Поради липсата му, зъбите могат да започнат да жълтеят и да започнат да болят.

 Факт е, че недостигът на този микроелемент в тялото ни може да доведе до намаляване на костните запаси, а това автоматично означава повишаване на риска от рахит при децата и от остеопороза при възрастните. Нежелани последствия има и при функционирането на мускулите, сред които е и сърцето. Доброто усвояване на калция, приеман ежедневно, гарантира нормален растеж на костите и зъбите, както и добра имунна система. Освен от остеопороза, редовният прием на достатъчно калций ни предпазва и от тежки заболявания като хипертония и рак на дебелото черво и задстомашната жлеза. Начините да доставим на организма си достатъчно количество калций са два – чрез храната или чрез хранителни добавки. Най-много калций се съдържат в млякото и млечните продукти,  рибеното масло, рибата, бобовите култури, смокините, сусама, бадемите и т.н. Сред най-популярните и препоръчвани продукти е млякото, на което много хора разчитат като източник.

Не забравяйте, че добрата профилактика и редовни прегледи са важни за състояниета на Вашите кости. Веднъж годишно посещавайте ортопед-травматолог, за извършване на профилактични прегледи.

https://www.facebook.com/Skin.Systems.Orthopedics/photos/rpp.885427548284824/1167157256778517/?type=3&theater