Как да избегнем травми по време на спорт ?

Травмите придобити по време на спортна тренировка са едни от ней-често срещаните. За да предотвратите тяхната поява е необходимо да познавате добре тялото си и да правите разлика между навяхвания, разтежения, изкълчвания и счупвания.

Има няколко лесно изпълними трика, с чието приложение ще се насладите на приятна и зареждащата тренировка.

 

  1. Никога не пропускайте загрявката- тя е важна, за да подготви мускулите и сърцето. Със загрявката засилвате кръвообръщението, което е важно за провеждането на една нормална тренировка.

 

  1. Стречинг- разтягането е изключително приятно и отпускащо за тялото, но  не го правете преди тренировка. Вместо това заложете на серия от динамични движения, с които да подготвите мускулите.

 

  1. Стречингът може да не е полезен преди тренировката, но след нея е задължителен. Ето защо след физическата активност на мускулите е добре да ги поразтегнете, за да завършите серията от упражнения.Правете това в продължение на 1-2 минути.

 

  1. Починете си след тренировка! Мускулите също имат нужда от почивка и тя трябва да бъде не по-малка от 48 часа от последното ви физическо натоварване.

 

  1. Ако имате възможност, включете и масажите в рутината си за здравословен начин на живот. Ползите от него са многобройни, а сред най-важните са, че подобрява настроението и подвижността на ставите и връзките в организма.

 

Спортът е здраве и нашият съвет е да намерите онзи вид физическа активност, която да ви носи удоволствие. Тренирайте с мярка и съобразено с динамиката на делника ви темпо.