Как да избегнем домашните травми

Според статистиките следствие на падане в домашни условия, всеки пети човек може да счупи кости - на таза, на ръцете, на краката... С налагането на извънредните мерки за борба с коронавируса, шансовете за травми в битови условия се увеличават многократно. Спазвайки определени правила, имате възможност да ограничите битовите травми.

Причините за падане и травми са разнообразни, но най – често са свързани с глазвозамайване, причинено от рязко падане на кръвното налягане. Хората, които са прекарали инсулт с двигателни нарушения и с други неврологични разстройства, трябва да бъдат много внимателни. Влошаването на зрението и болките в ставите също са причина за падания.

Възрастният човек, без да иска, може да се подхлъзне и да падне, затова се постарайте да обезопасите жилището си.

Най-често се пада в банята и тоалетната, където подът е гладък и влажен. Затова може да сложите в банята нехлъзгава гумена постелка, такава може да поставите и в самата вана. Прикрепете дръжки към стените на банята и на тоалетната, на които да можете да се опрете, когато сядате или ставате.

Покрийте настилките на жилището си с килими и пътеки, които е желателно да са закрепени за пода, за да не се набръчкват, като килимите с дълъг косъм е желателно да се избягват.

Избягвайте както твърде високите, така и твърде ниските легла, столове, а полираните облегалки на креслата и на диваните облечете с платнени калъфи, за да не се подхлъзват ръцете при ставане.

Помислете и за доброто осветление на своя дом. Не пестете електричеството, главното е здравето. Всички опасни места - стълбите, коридорите, спалнята, банята, трябва да са добре осветени. Поставете електрическия ключ в спалнята така, че да можете да го стигате лесно, без да ставате от леглото.

Телефонът трябва да ви е винаги под ръка, за да може да се свържете с близките си.
Ако ви се наложи да излезете навън, внимателно гледайте под краката си, за да избегнете опасните участъци .Когато пазарувате се постарайте едната ви ръка да е свободна.

Надяваме се тези съвети да ви помогнат да избегнете травми.

В случай на травма можете да се обърнете към специалистите на Отделение по ортопедия и травматология - МБАЛ "Скин Системс":

https://www.facebook.com/Skin.Systems.Orthopedics/