Зелено, зелено...зелено

Чудите ли се кои са най-полезните зеленчуци през пролетта?

 

Навън е зелено, свежо, пролетно...Такова трябва и да е нашето меню, нали? Пролетните храни, типични за сезона, се славят, че са с много високи нива на витамин К, желязо и още много страшно полезни вещества, които успешно ни предпазват от хронични заболявания.
Ето на какво да наблягаме и какво да присъства на трапезата ни:

Аспержи – суперхраната, която се пръска от витамин А, калции, калий и фосфор, и неслучано ни е известна като афродизиак.
Артишок – деликатес, който подпомага храносмилането поради съдържанието си на инулин.
Зелен лук – продукт, който пази сърцето и понижава кръвното. Богат на витамин С, той е истински антиоксидант, който на всичкото отгоре бъка от фибри.
Спанак – страхотен източник на фолиева киселина и витамин С, които да засилят имунната ни система и да се борят с алергиите така типични за пролетта.
Зелена салата – продукт, известен с това, че намалява риска от рак на гърдата и диабет.
Репички – отново една витаминозна бомба, но и не само. Освен голямото количество витамин С, А, В1, В2 и В3, те могат да се похвалят със завидно количество желязо, минерални соли, калий, фосфор, натрий.
Грах – един „женски” продукт, който е много полезен за хормоните на нежния пол. Отделно е добър източник на витамин B1 и тиамин, грижещи се за доброто ни настроение.

https://topvesti.bg/c/7FSyAGMBkzOAFVa6iyNX/2018-04-26/najpoleznite-proletni-zelenchuci