Защо студеното време отключва псориазис?

Задавали и сте си въпроса защо и до каква степен възникването на това заболяване на кожата е генетична предразположеност? И защо студът може да го активира?

Дерматолозите единодушно посочват, че с намаляването на слънчевите часове, се увеличава склонността на кожата ни да реагира с раздразване и възпаление на всякакви външни дразнители.

До известна степен, то може да бъде следствие на генетични предразположения, но поради остро протичащите форми на това заболяване, е важно да се вземат под внимание и всички външни фактори.

С най-силно въздействие сред тях са: козметика, аромати,  перилни препарати, стреса от ежедневието.

Статистиката сочи, че в България около 140 хил. души страдат от псориазис. При част от тях заболяването е в тежка форма. Добрата новина е, че не езаразно.

Но именно студеното време може да обостри неговата сила.

Затова дерматолозите посочват следните по-важни съвети, за да минимизирате обострянето му:

  • Преди всичко специалистите препоръчват да не спирате предписаното ви лечение. Каквото и да е то - стероиди, витамин А, имуносупресори или друго, наложително е да продължи приемането им, защото само така някои от симптомите ще бъдат под контрол, а обострянето им - предотвратено.

 

  • През зимата проблеми с кожата имат дори здрави хора, които живеят и във влажни райони. Причината е, че в помещенията въздухът е сух. Затова специалистите препоръчват на хората с псориазис да избягват сухия въздух, а в помещенията в офиса и дома (особено в спалнята нощем) да използват овлажнител на въздуха.

 

  • Тези пациенти трябва да внимават и със студа и непременно да носят топли дрехи, включително шал, за да покриват лицето си и да се стремят облеклата им да са от меки тъкани. Дрехи от вълна, кожа и пр. твърди материи не позволяват на дермата да диша.

 

  • Важно е да се поддържа кожата хидратирана през целия ден.

 

  • И много важна препоръка не само от българските специалисти, но и от лекарите по цял свят: нелекуваното псориатично заболяване е свързано със сериозно въздействие върху физическото и емоционалното здраве, а в случай на псориатичен артрит може да доведе до трайно увреждане на ставите. Затова препоръката им е при влошаване на симптомите да се потърси лекарска помощ.

 

За повече съвети или необходимост от консултация, потърсете специалистите на: https://skinsystems.bg/