За кожните образувания и кога трябва да бъдат прегледани от специалист – Част 2

Всеки човек има някакъв вид кожно образувание по лицето или тялото си, като рано или късно си задава въпроса „Опасно ли е?” и „Може ли да бъде премахнато?”

В предишната статия от нашия блог ви запознахме с екземата, брадавиците, чери ангиомите и псориазиса, които изискват специално внимание от страна на пациента и е добре да бъдат прегледани от специалист-дерматолог.

Ето още кои кожни несъвършенства трябва да поставим по лупа

Папиломи. Безобидни месести израстъци, които се появяват като струпвания. Те могат да бъдат неприятни, особено ако се появят по врата или на видими места. Отстраняват се от специалист чрез течен азот.

Дерматофиброма. Образувания по кожата с различни гладки кръгли форми и размери с плътна консистенция, която не променя цвета си. Те са безобидни и се образуват върху гърба, раменете, стъпалата и глезените.

Пигментни петна. Образуват се в следствие от хормонални промени, свързани с менструалния цикъл, бременност, следродилен период, хормонален дисбаланс или заболяване.

Себорейна кератоза. Кожно заболяване, характеризиращо се с появата на доброкачествени тумороподобни новообразувания. Себорейните кератоми растат бавно и имат различни размери. Обикновено се появяват след 50-годишна възраст.

За определяне типа на вашето кожно образувание може да се обърнете към специалистите от Медико-козметичен център „Скин Системс” и да стартирате лечение.