За какво трябва да внимаваме, когато използваме нестероидни противовъзпалителни средства?

На пазара се предлагат много лекарствени продукти за лечение на болка без лекарско предписание. Когато избирате лекарство, обърнете внимание на два основни въпроса:

1) Колко ефикасно е лекарството?
Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен, напроксен или диклофенак са ефикасни при облекчаването на лека до умерена болка.

2) Подходящо ли е лекарството?
Не всеки болкоуспокояващ лекарствен продукт е подходящ за всеки. Някои хора трябва да са особено внимателни в избора на подходящия аналгетик.
Възрастта на лицето е важен фактор при избора на болкоуспокояващ лекарствен продукт. Освен че страдат от различни здравословни проблеми, напр. болки в ставите и сърдечни заболявания, възрастните хора са по-застрашени от нежелани реакции при прием на ново лекарство. При възрастните хора е важно да се избере болкоуспокояващ лекарствен продукт, който да действа ефективно и може да се приема паралелно с другите лекарства, които приемат във връзка с други заболявания.

При избора на болкоуспокояващо средство без лекарско предписание е важно също така да се вземе предвид, ако имате други здравословни проблеми. Всеки, който е страдал от тежка сърдечна недостатъчност, трябва да избягва НСПВС, тъй като НСПВС може да предизвикат други заболявания. Ако страдате от друго заболяване, свързано с високо кръвно налягане, важно е да се обърнете към Вашия лекар или фармацевт, тъй като НСПВС може да причинят нежелани реакции.

Всяко лице, чието медицинско състояние е свързано с повишен риск от кървене, трябва да подхожда внимателно към приема на НСПВС. Причината за това е, че НСПВС може да повлияят процеса на кръвосъсирване.
Важно е да откриете болкоуспокояващото средство, което е подходящо за Вас. Винаги четете указанията за употреба в листовката нa лекарството. Ако все още се колебаете, обърнете се за съвет към Вашия лекар или фармацевт.

За повече информация: https://skinsystems.bg/bg