Възстановяване след операция за смяна на тазобедрена става

След операция за смяна на тазобедрена става с изключение на някой по-особени случаи вие ще бъдете в състояние да ставате и да ходите на следващият ден след операцията.

Още в първия ден след операцията физиотерапевт ще ви покаже някои упражнения, които вие трябва да изпълнявате за да се възстановите по-бързо. Ще бъдете в състояние да ходите с патерици или проходилка. Препоръчително е да използвате патерици или проходилка 30 дни, след което е уместно да се използва само една патерица или бастун от страната на неоперирания крак за да се облекчи седалищната мускулатура и да изчезне накуцването.
Вашият физиотерапевт ще ви помага след операцията и ще ви обясни как да ставате и да лягате в леглото, как да ставате и да сядате… Ще ви бъдат показани упражнения, които трябва да изпълнявате ежедневно.
За да може да станете след операцията винаги дръжте патериците близо до вас. Качвайте се в леглото откъм страната на вашия опериран крак.
В следоперативния период може да лежите върху оперираната страна, но винаги с възглавница между краката, която да ги поддържа разкрачени. Уместно е да не лягате върху оперираната страна до третия месец от операцията.
Избягвайте употребата на ниски или меки легла. Лежете по гръб и не прекръстосвайте краката си. Избягвайте да вземате предмети от пода или да изтегляте завивките върху себе си от основата на леглото.
При ставане от леглото ставайте от страната на неоперирания крак.
При миене и къпане седнете върху висок стол. Мийте краката си с дълги четки или гъби с дръжки. При бърсане използвайте дълги плажни хавлиени кърпи, за да се избегне стреса върху оперираната тазобедрена става. Екипирайте ваната си с дръжки за хващане, гумени подложки против подхлъзване (вътре във ваната и до нея),както и напречна дъска за сядане. Батерията е уместно да бъде разположена по средата на ваната.
При качване на стълби използвайте патерицата откъм страната на оперирания крак, ако има страничен парапет го използвайте за да облекчите натоварването и винаги изкачвайте стъпалата като първо стъпвате с неоперирания си крак.
При слизането по стълби ви препоръчваме да използвате патерицата откъм оперираната страна при придвижване на оперирания крак надолу. Използвайте парапет за облекчаване на натоварването ако има такъв. Захождайте първо с оперирания и патерицата, и след това премествайте до него неоперирания крак.
Не стойте изправени на крака прекалено дълго. Избягвайте да се навеждате напред, да клякате или да се накланяте прекомерно през първите 6 седмици.
Ако следвате тези съвети възстановяването ще премине по-лесно и бързо.
 
За повече информация: