Витамини за красива кожа през студените месеци

С настъпването на есента и дебнещата зад ъгъла зима, знаем че тялото ни се нуждае от защита и засилване на имунитета. Веднага се сещаме за определени хранителни вещества, които си набавяме с вкусна и полезна храна или под формата на хранителни добавки по препоръка на нашия лекар. Захранвайки тялото си, ние „храним” и нашата кожа, която е най-големият орган в човешкото тяло. Грижите за нея продължават и през златната есен и тя се нуждае от три много важни витамина, за да бъде здрава и красива:

Витамин Е

Един от най-важните витамини за здравето и красотата на кожата. Витамин Е е мастноразтворим основен хранителен елемент, който има антиоксидантни функции. Смята се, че помага в предпазването на клетката от увреждането на свободните радикали. Витаминът защитава кожата и от UVB лъчите. Според редица проучвания, намалява появата на бръчки, облекчава акнето, намалява появата на белези от пъпки, петна.

Редица сезонни храни можем да добавим към менюто си, които съдържат така важния витамин Е. Ядки, спанак, тиквичка, авокадо, райска ябълка, домати, сушени кайсии, маслини, зехтин и много, много други спокойно могат да поддържат добри нива на витамина в организма.

Витамин С

Витамин C е мощен антиоксидант, който е известен със способността си да повишава имунитета и благоприятства здравето на сърцето. Основната полза по отношение на грижата за кожата е, че намалява риска от преждевременно стареене на кожата, намалява щетите, които нанасят свободните радикали. Участва в синтеза на колагена в тялото ни.

Както витамин Е, така и витамин С се добавя в редица разкрасяващи продукти в грижа за кожата. Храни, които може да приемате с повишено внимание през студения период и са богати на витамина, са: киви, ябълки, райска ябълка, грейпфрут, лимони, мандарини и портокали, домати и други.

Витамин А

Витамин А спомага хидратацията и еластичността на кожата. Подобрява външния ѝ вид и насърчава естественото производство на колаген.

Още нещо, с което витаминът допринася за това да имаме здрава и красива кожа е, че насърчава отделянето на старите кожни клетки, стимулирайки регенерацията на нови и здрави такива. Спомага за намаляване на фините линии и бръчки, помага на кожата при акне.

Храни, които са богати на витамин А, са тиква, моркови, сладки картофи, спанак, броколи, домати, грах, червено месо и други.

Ако имате въпроси относно грижата за вашата кожа, може да получите професионални съвети от специалистите на болница „Скин Системс”.