Рехабилитация на коляно след артроскопия

Когато се приберете вкъщи след направена артроскопия, започва периодът за възстановяване и рехабилитация. На практика от положените на този етап от вас усилия ще зависи какъв ще е успехът на операцията и как ще се чувствате години след нея.

Разбира се, главната задача е пълното възстановяване на коляното и връщане към обичайния ви ежедневен ритъм, но това няма как да се случи отведнъж и ще трябва да минат няколко месеца, докато възстановите формата си.
Конкретният срок зависи от много фактори – какво точно е направено при артроскопията, възрастта и здравословното ви състояние, телесното ви тегло, спортували ли сте преди това и колко интензивно и др.

Главните цели са, да заздравее добре ставата, да не се позволи атрофиране на мускулите, да се раздвижва с постепенно натоварване, за да не се травмира. Чрез добре подбрани упражнения да се стигне до възстановяване на пълната й функционалност.

След операцията е необходимо да следвате стриктно указанията на вашия ортопед. Той ще ви препоръча антикоагулант против образуване на тромби и подходящо болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Старайте се да държите крака си нависоко, правете компреси с лед и леки масажи за да противодействате на отока. Около 3 седмици щадете и ползвайте патерици.

С всеки изминат ден раздвижвайте внимателно крака в коляното,, колкото ви позволява болката и превръзката. Започнете полека да го натоварвате постепенно 3-4 дни след операцията.
След втората седмица конците вече са свалени. Масажите, ледените компреси и противовъзпалителните продължават до пълното раздвижване и натоварване на коляното.
Упражненията трябва да активизират раздвижването и да увеличат натоварването, отчитайки във всеки един момент реалното ви състояние. Ако в определен момент изпитате болка, спрете упражнението и се върнете към него след няколко дни.

След четвъртата седмица ходете без патерици. Вече трябва да е възможен пълен обем движение на ставата, да клякате, да се качвате и слизате по стълба, да шофирате. След още седмица-две вероятно ще можете да тичате.

Не спирайте с упражненията, но не се претоварвайте, за да не травмирате коляното отново.
Ако преди сте спортували активно, но сега поради извънредната ситуация е невъзможно, препоръчваме да ходите пеш.
Краката са създадени за да се движат. Това укрепва мускулите и ставните връзки, подобрява работата на самите стави. Между втория и четвъртия месец подвижността на крака ви ще е напълно възстановена.

Консултирайте се с лекаря си дали ще е добре да приемате калций, глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина, витамини.
Над 90% от подложилите се на манипулация възстановяват напълно своята нормална подвижност.

За повече информация:
https://skinsystems.bg/bg/service/elin-pelin