Разкрасителни процедури по време и след менопауза: PRP-терапия

 

Може би трябва да започнем с кратко пояснение, какво всъщност представлява менопаузата. Това е процес на значителни промени в женското тяло, който настъпва при достигане на средна възраст. Характерно е спирането на месечния цикъл, промяна в настроението, раздразнителност, главоболия и инсомния.

В същината си, менопаузата e края на репродуктивния период у една жена. Организмът започва да блокира производството на яйцеклетки от яйчниците, които на свой ред контролират балансираните нива на двата хормона – естроген и прогестерон.

PRP-терапияХормоналните промени, придружени с метаморфозата у тялото, дават облик както върху настроенията и цялостното състояние на организма, така и върху кожата.

След приключване на репродуктивния период, произодството на половия хормон естрадиол значително намалява, а нивата на тестостерон се повишават относително, което може да доведе до мъжки тип окосмяване при някои жени. Затова и често срещан симптом е появата на акне или прекомерно омазняване на кожата.

Друг типичен признак на менопаузата е появта на бръчки и изтъняване на кожата. Еластинът и колагенът – двата основни виновника за стегнатата и свежа кожа, контролирани от естрогена, започват да понижават нивата си. В резултат от това, кожата става по-отпусната, чувствителна и в пъти по-податлива към увреждане от UV лъчи. Това води и до образуване на т.нар. “старчески петна”.

За щастие, съвременната естетична дерматология е изобретила революционен метод за борба с естествените процеси на стареене на кожата. Той се нарича PRP-терапия, която специалистите наричат още плазмотерапия или “вампирски лифтинг”.

Цялата процедура представлява инжектиране на плазма, богата на тромбоцити, възстановяващи непълноценната тъкан на клетъчно ниво. Инжектираната плазма е течността, която откриваме в кръвта си, богата на витамини, протеини, хормони и др. Това успява да балансира процесите на стареене, като активно стимулира естественото производство на колаген и еластин, повишавайки еластичността на кожата, респективно на това – и нейната способност за бързо възстановяване.

Противно на очакванията, PRP-терапията е процедура, която датира от приблизително две десетилетия. Първо намира приложение в ортопедията, сърдечно-съдовата медицина и денталната хирургия. Става успешен метод за лечение на кожни заболявания и ускоряване на възстановителния процес след операции или корекция на кожни дефекти и несъвършенства.

Вампирският лифтинг много напомня на мезотерапията. Плазмата се инжектира посредством малки иглички интрадермално, като и тук времето за възстановяване варира, но е значително по-кратко от това, което съпътства класическия лифтинг.

За успешно извършване на терапията, водещият специалист взема кръв от пациента венозно. В последствие кръвта бива обработена на високи обороти в специална центрофуга, отделяйки концентрираната плазма.

След процедурата, започва естественото стимулиране на синтеза между колеган и хиалурон, постигайки здравина, еластичност и освежаване на кожата в третираната зона.

Плазмотерапията е и изпитан метод в борбата с фините бръчки или белезите от акне или стрии. Най-често третираните области са лицето и деколтето, като успешно приложение намира и при регенерацията кожата на ръцете.

PRP-терапията, макар и успешна и рутинна естетично-дерматологична процедура, не се препоръчва при пациенти с инфекциозни заболявания, бременни или кърмачки, пациенти с нарушено кръвосъсирване или такива, които приемат антикоагуланти по схема.