Пет храни за здрави стави през есента

С настъпването на есента и рязкото застудяване все по-актуални стават темите за подсилване на имунитета и начин да съхраним доброто си настроение. Освен спорт и отдих, от значение е вида на храната, която поставяте на трапезата си, особено когато говорим и за доброто функциониране на опорно-двигателния апарат.

Есента предлага изобилие от полезни храни, които със сигурност ще подобрят общия ви тонус.

Нека ги изброим:

  • Тиква- варена, печена или с приготвена в различни блюда, тя осигурява комплекс от витамини и минерали, грижещи се за здравината на костите;
  • Кестени- не всеки им е фен, но тези, които ги консумират, застраховат работата на сърцето си, облекчават възпалението и освобождават ставите от болка;
  • Карфиол- този зеленчук е сериозна бариера срещу развитието на ревматоиден артрит;
  • Целина- сокът й е истински елексир за ставния хрущял и предпазва от остеопороза;
  • Червено цвекло- подобрява физическата издръжливост.

За финал не забравяйте, че “добрата храна е много често, дори най-често, възможно най-простата храна.” – Антъни Бурдейн.