Наднорменото тегло унищожава ставите

Заболяванията на ставите и наднорменото тегло зависят пряко едно от друго.
Затлъстяването в една или друга степен при човек, който страда от деформираща остеоартроза, е нещо обичайно.
При пълния човек натоварването върху ставите на гръбнака и долните крайници се повишава значително.

Освен натоварването върху ставните структури, затлъстяването се отразява негативно върху кръво- и лимфообращението, във връзка с което в ставите и тъканите се наблюдават застой.
Ставните тъкани не получават питателни вещества в необходимия обем. Пълните хора са подложени и на повишен риск от развитие на плоско стъпало.

Затлъстяването е свързано с нарушения на обмена на веществата, които предизвикват невъзпалителни заболявания на гръбнака и долните крайници, като в този случай патологиите увреждат хрущялната тъкан на ставите и междупрешленните дискове.
В размекнатия хрущял се образуват пукнатини и той започва да се разрушава. Ставните краища на костите се доближават един до друг и при движение между тях възниква прекалено голямо триене.
Организмът се опитва да поправи тази ситуация, вследствие на което костната тъкан се разраства по краищата на ставната повърхност и се образуват шипове. Тези образувания (т.нар. остеофити) могат да травмират ставния джоб и връзките. Най-тежко тази патология се отразява върху глезените, тазобедрените и коленните стави.

Ключови фактор при борбата с болестите на ставите е желанието на човека да отслабне. Отслабването изисква особен хранителен режим, използване на продукти за отслабване, храни, богати на калций, да се изключат от менюто храните, богати на захар, шоколадът, сладкишите. Трябва да се употребяват колкото може повече плодове и зеленчуци, богати на полезни витамини и вещества. Важен аспект за понижаване на телесното тегло е и намаляване количеството приемана храна.

https://web.facebook.com/Skin.Systems.Orthopedics/photos/a.8854449716164...