Кожата и слънцето

Цветът на кожата обикновено се определя от фототипа на човека и от степента на излагане на слънце. Зоните, които са по-често изложени на слънце са по-тъмни. Пигментът, определящ цвета на кожата е меланинът, който осигурява естествена защита срещу ултравиолетовите слънчеви лъчи (UV) и определя потъмняването на кожата. Неправилната пигментация е свързана с грешното функциониране на меланина, което води до хиперпигментация (тъмни петна) или до депигментация на кожата (по-светли петна). При депигментацията става дума за заболяване – витилиго или албинизъм, което трябва да бъде лекувано.

Прекомерното излагане на слънце във времето води до прекомерно производство на меланин, което се проявява под формата на петна или „лентиго“ (малки кръгли и плоски петънца, с различен размер).
Освен това рискът от хиперпигментации нараства с остаряването на клетките. Слънцето и възрастта са основните фактори на старчески петна.
Хормоналните промени през бременността или употребата на противозачатъчни за орален прием също могат да доведат до хиперпигментация.
За да намалите риска от хиперпигментация на кожата използвайте постоянна слънцезащита през най-слънчевите месеци и избягвайте слънцето, когато лъчите му са най-опасни, между 10 и 16 часа.
Никога не излагайте бебетата на слънце. Предпазвайте децата с подходящи дрехи и крем против изгаряне. 80% от проблемите по кожата се дължат на излагане на слънце преди 18 годишна възраст.
 
За повече информация: