Колоездене - предимства и рискове

Колоезденето е чудесен начин за прекарване на времето, за отдих, за придвижване в задръстванията на големия град и едновременно с това за поддържане на добра форма. Въпреки предимствата му обаче, това е спорт, който крие доста рискове от наранявания и травми.

При падания с велосипед обикновено по-застрашена от наранявания е горната част на тялото. Сътресението на мозъка и нараняванията по главата са причинени най-често при падане с висока скорост или при спускане по склон. Носенето на велосипедна каска е задължително, защото тя намалява риска от сериозно нараняване на главата по време на колоездене.

За радост и на пациентите, и на лекарите охлузванията, разкъсванията и синините по кожата са най-честите травматични наранявания. Травмата може да бъде предотвратена или намалена чрез подходящо предпазно оборудване, което да се носи задължително при колоездене.

Счупвания, изкълчвания и разтежения на колянната и глезенна стави са остри наранявания, които се различават по тежест, но обикновено водят до болка, подуване, синини и загуба на способността за движение и използване на ставата. При тях често се налага спешно посещение в център за лечение на травми.

Препоръчваме редовни почивки при колоездене, за да се намали рискът от наранявания от всякакъв тип.

За повече информация:
https://skinsystems.bg/bg/department/otdelenie-po-ortopediya-i-travmatol...