Кои витамини са приятели на кожата

Пролетта е време за здравословен рестарт на всички нива в организма, а грижата за кожата като най-големия орган в тялото не прави изключение. След капсулирания начин на живот през зимата е време да й подарим витаминозен коктейл и щедър достъп до слънчеви лъчи. Можем да повишим физическата си активност на открито, или да използваме храната и козметиката като основно средство за разкрасяване. Приемът на добавки също е опция, с която можем да спестим на кожата несъвършенства като:

  • Прекомерна сухота
  • Пигментации и зачервяване
  • Ускорено формиране на бръчки

Кои витамини са най-добрият приятел за кожата ни?

Витамин D

Или „слънчевият” витамин, който е отговорен за здравословния ни тен. Образува се при досег на слънчевата светлина с кожата. Витамин D се поема от черния дроб и бъбреците и се транспортира в тялото, за да помогне за създаването на здрави клетки. 

 За да си набавите Витамин D е достатъчно да постоите на слънце не повече от 15 минути на ден,или да включите риби като сьомга и риба тон в менюто си.

Витамин C

Той е ключов играч в производството на колаген в кожата, което го прави фаворит и в широк спектър от антиейдж продукти. Приемът му може да подобри ефективността на слънцезащитната ви козметика и да подобри чувствително нивата на хидратация в епидермиса.

Източник на Витамин C са повечето цитруси.

Витамин Е

Подобно на витамин С, витамин Е е антиоксидант. Основната му функция е да предпазва кожата от увреждане от слънцето. Можем да си го набавим чрез любими ядки (бадеми, лешници, слънчоглед), както и като хапваме повече спанак, зехтин, авокадо, боровинки, къпини.

 

Витамин К

Витамин К подпомага  процеса на кръвосъсирване и правилно зарастване на раните. Той е ваш основен съюзник срещу образуването на стрии, белези, кръгове под очите. Не случайно в медицината често се прилага под формата на крем, който сваля отока и синините след операция.

За да си набавите Витамин К чрез храната, превключете на зелена вълна: боб, маруля, спанак, зеле.