Какво всъщност е SPF факторът и какво показва цифрата след него?

На прага на летния сезон всички започваме трескава подготовка за слънчевия сезон. Списъкът е голям, а вие препускате през различните магазини за дрехи – плажна чанта, нова рокля, сандали, джапанки ... о, забравихме хавлия. Но! Едно от най-важните неща в багажа на всяка самоуважаваща се дама е слънцезащитата.

Сигурни сме, че имате любим продукт, който е изпитан през годините, но случвало ли ви се е въпреки високата защита отново да изгорите? Погледнете снимките си от предишното лято...ако отговорът е „Да”, то обърнете внимание на следващите редове.

Сформирахме един базов наръчник за това как да изберем правилния слънцезащитен продукт. Ето няколко точки, по които да се водите:

UVA и UVB фактори

На организма ни въздействат два спектъра лъчи: UVB лъчите активират изработването на меланин в клетките, образуват тен и може да причинят изгаряне. UVA лъчите обаче са по-опасни – те действат тайно, без да оказват видимо въздействие върху кожата. Именно вторите може да предизвикат генетични мутации в клетките на дермата и да причинят преждевременно остаряване и дори рак. Затова бъдете внимателни и четете внимателно етикета на слънцезащитния продукт – трябва да съдържа защита и от двата вида лъчи.

Факторът във фон дьо тена не е достатъчен

Напоследък стана много популярно декоративната козметика да прилага фактор в продуктите си. Това само по себе си е чудесно, но е крайно недостатъчно. Повечето гримове съдържат само UVB защита, а както вече обяснихме в предходната точка  – трябва да се съдържат и двете.

Цифрата 30, 40, 50 след SPF означава време

Да! Правилно разбрахте! Номерът SPF ни показва колко време ще отнеме на слънчевите UV лъчи да изгорят кожата ви, когато използвате продукта точно според указанията, спрямо времето без слънцезащитен крем. Иначе казано, ако изгаряте за 10 минути без защита, то с продукт например SPF 30, ще изгорите за 10 минути, умножено по 30.

Това означава, че SPF 50 всъщност не е най-предпазващият фактор, просто той ви пази по-дълго :)

Тази формула може да приложите с всеки един друг фактор, просто трябва да обърнете внимание за колко време изгаря кожата ви.

Ние, разбира се, ви съветваме да не правите експерименти с кожата си и задължително да приложите наученото от тази статия, когато отидете на пазар за лятото.

Ако все пак се върнете с някаква форма на изгаряне, специалистите на Медико-дерматологичен център „Скин Системс” ще съдействат за бързото ви възстановяване.

Усмихнати и слънчеви дни!