Какво е ретинол и защо всички полудяха по него?

Безценната съставка в грижата против стареене на кожата, ретинолът е суперзвездата, която помага за намаляване появата на фини линии, бръчки и пори – списъкът всъщност е доста дълъг. Дерматолозите и козметиците отдавна са го поставили на пиедестал и с право.

Често срещаме ретинола под различни наименования, което създава известно объркване, когато се опитваме да разберем кое е най-доброто за нашата кожа и кои продукти имат тази съставка в тях.

Ретинолът всъщност е витамин А, а името му предизвиква противоречиви реакции. Истината е, че ретиноидите носят многобройни ползи за кожата. В следващите редове ще ви запознаем с някои от тях:

  1. Бори се с акне

Той не само регулира омазняването на кожата, но също така свива порите и ги предпазва от запушване и цялостно променя вида и структурата на кожата.

Ретиноидите, които са специализирани в борбата с акнеични кожи обаче са по-агресивни, затова е най-добре да се използват само след предварителна консултация с дерматолог и/или специалист-козметик.

  1. Редуцира бръчките и фините линии

Той не само изглажда настоящите фини линии и бръчки, но също така подобрява плътността и заздравява кожата, като дори и кожата на момичетата 40+ става видимо по-здрава и плътна.

  1. Озарява кожата

Той стимулира обновяването на кожата на клетъчно ниво, разкривайки по-свежа, гладка и, съвсем буквално, по-нова, подмладена кожа

  1. Бори се с пигментни петна

С течение на времето изравнява тена, изсветлява слънчевите петна, коригира успешно белези от акне и хиперпигментация.

  1. Увеличва колагенa в кожата

Стимулира клетките да произвеждат повече колаген и еластин – основните отговорници за красивата, гладка и еластична кожа.

Важно! Ако сте начинаещи задължително се консултирайте с компетентно лице за прилагането на ретинол! Имайте предвид, че ретиноидите се прилагат по схема, а някои съставки, част от ваша ежедневна рутина, може да се окажат несъвместими с него. За консултация може да се обърнете към специалистите от Медико-косметичен център „Скин Системс”.