Да се запознаем с анестезията

Анестезията /упойката/ осигурява две абсолютно необходими условия за провеждането на всяка операция - обезболяване на пациента по време и след операцията и подходящи условия за работа на хирурга.

При общата анестезия се използват различни медикаменти, които пречат на съкращението на мускулите /мускулни релаксанти/, такива предизвикващи сън и липса на спомен и лекарства за обезболяване.

С лекарствата, предизвикващи сън и липса на спомен започва всяка анестезия. Целта е да се осигури комфорт и липса на неприятни спомени от въвеждането в анестезия, цялата операция и извеждането от анестезия. За по-добра оценка на нуждата от такива лекарства се използва специална техника, показваща дълбочината на съня.

Средствата за обезболяване по време на операцията са много и се прилагат и комбинират в зависимост от много фактори. Целта е пациентът наистина да не изпитва болка, а съвременната фармация предлага много и най-разнообразни средства.

Както при всяка медицинска намеса, анестезията носи рискове, които са различни от тези на операцията , с които пациентите трябва да са запознати. При повечето медицински намеси, включително при анестезията, може да има нежелани реакции към използваните медикаменти, затова не пропускайте да съобщите на анестезиолога за всякакви прояви на свръхчувствителност /алергии/ към храни, лекарства и други вещества, които са настъпвали в миналото!

Анестезията е изкуство на обективните възможности и субективните преценки и желания. Всички те трябва да са обсъдени с анестезиолога преди операцията и да е намерен верния път, удовлетворяващ и пациента и анестезиолога и хирурга. Затова не се притеснявайте да питате. Само когато сте добре информирани за предстоящата анестезия, нейните възможности, плюсове и минуси, ще подпишете документа, наречен „Информирано съгласие за анестезия” със спокойна ръка. А увереността и спокойствието са много важно условие за успеха на операцията.

За повече информация: https://skinsystems.bg/bg