Д-р Катрин Крахтова: В ръцете на незнаещ човек естетичните процедури крият голяма опасност

Tя е една от онези вдъхновяващи жени, които са пример за това, че няма невъзможни неща.

Д-р Катрин Крахтова е една от онези вдъхновяващи жени, които са пример за това, че няма невъзможни неща. Тя е дерматолог и естетичен лекар, но това далеч не е всичко – д-р Крахтова е един от първите лекари в България, които въвеждат естетичната медицина. По настоящем е медицински директор на частна многопрофилна болница за активно лечение „Скин Системс“, както и създател на козметичната серия Dr.Krahtova, MD.

В последното интервю на д-р Катрин Крахтова, пред nova.bg, разговаряме за дългия път на успеха, както и за най-честите грешки, които допускаме по отношение на грижа за кожата на лицето си.

Д-р Крахтова, Вие сте един от първите лекари, въвели естетичната медицина в България. Как се насочихте към тази непопулярна за времето си специалност, кое беше най-голямото предизвикателство?

- През 2001 г. започнах активно да се занимавам с естетична дерматология. В онези години този към момента важен и престижен сегмент от специалността беше непознат и плашещ за повечето лекари. Имах щастието да бъда поканена да работя в чуждестранна компания, където след много обучения натрупах опит. С времето естетичната медицина промени живота ми, професионалното ми развитие и ми помогна да осъзная, че това е значителна част от медицината. Не мога да не си спомня недоверието на голяма част от обществото и много от колегите ни. Наричаха тази медицина „чалгата на дерматологията“, страхуваха се от страничните и късните ефекти. Аз съм смела, обичам предизвикателствата, обичам новостите. Още при първия ми досег с естетичната медицина разбрах колко важно е да се противопоставим на времето, на несъвършенствата, с които си роден, да създаваш красота с ръцете си, но красота, базирана на медицински познания. Много скоро осъзнах и голямата отговорност на тази работа, защото е много страшно, ако не знаеш или поради грешка неволно навредиш на доверилия ти се пациент. Днес има много информация, много възможности за обучение на лекарите. В началото този клон на медицинските науки беше нов и за Европа, а и не до там популярен в света, като цяло. Учехме се много пъти и един на друг, често трупахме опит и от грешките си. Изпробвала съм много процедури върху себе си и близките си.

Днес пазарът е доста наситен откъм естетични процедури, съвети, кремове, серуми, etc. Как да се ориентираме кое наистина си заслужава?

- Пазарът не е наситен, а пренаситен, според мен трябва да се доверим на специалист, когото сме избрали добре информирани. Да проверяваме информацията, която ни се дава, ако не е от лекари. Всички инвазивни процедури се правят само от лекари, защото нищо от това не е просто и елементарно. Попаднали в ръце на незнаещ човек, тези процедури крият голяма опасност от странични ефекти.

Говорейки за незнание - кои са често срещаните съставки в повечето кремове, които всъщност вредят на кожата ни?

- Съществува много сериозна Европейска регулация по отношение съставите на козметичните продукти. Точните формули се изписват от технолози, които подготвят и сериозна документация. Правят се изпитвания. Вероятността да има вредни съставки е малка. Ако излязат съобщения за такива, продуктът се спира.

Много дами пропускат да слагат крем за лице ежедневно, разчитайки на това, че сега са млади. Това правилно схващане ли е и от каква възраст кожата започва да се променя и да се зараждат първите бръчки?

- Задължително е преди всичко кожата да се почиства и да се слага поне крем два пъти дневно, като се избира такъв за зоната около очите след 30-35 г. крем за лице, макар и само лек хидратант е добре да се слага и в млада възраст, както и да не се забравя фотозащитата. Особено важно е за тийнейджърите, също когато правят химични пилинги, лазери и други процедури за акне, да не забравят фотозащитни кремове.

Има ли възраст, след която каквато и козметика, каквито и процедури да правим, вече да сме стигнали етап, в който измененията на кожата на лицето са станали необратими?

- Благодаря за този въпрос. Въпреки, че толкова много се говори за козметични, естетични процедури и естетична хирургия има хора, които по една или друга причина на 60-годишна възраст например не са поставяли и крем на лицето си и ме питат „не идвам ли рано”... Или очакват „чудеса” с една процедура... В тези случаи може малко да се постигне тогава на помощ идват по-скоро хирургичните интервенции. Аз имам щастието да работя с отлични пластични хирурзи, като след евентуална тяхна намеса започваме работа по сериозна поддръжка на постигнатия ефект.

В продължение на години Вие разработвате специална иновативна козметична серия - Dr.Krahtova, MD, която помага на хиляди жени. Разкажете ни повече за нея?

- Козметиката ми съдържа масла и естествени съставки от различни държави по света. Тя е много добре балансирана, харесва се изключително много, защото е създадена за чувствителни кожи. Понася се добре и ми помага като домашна грижа и след много от естетичните процедури, които правя.

Откъде можем да си я поръчаме?

- В България се продава онлайн и в нашите лечебни заведения.

Коя е д-р Крахтова:

Д-р Катрин Крахтова е дерматолог и естетичен лекар, медицински директор на частна многопрофилна болница за активно лечение „Скин Системс“. Тя е един от първите лекари, въвели естетичната медицина у нас. Има повече от 20 години опит в сферата на дерматологията.