Блефаропластиката- кога е необходима?

Тънката, нежна кожа около очите е първият индикатор за напредването на възрастта. Тя губи еластичността си рано, става по-тънка, разтяга се, образувайки надвиснала гънка на горните клепачи. Всичко това придава на лицето уморен, намръщен вид и ни състарява. Често превишаването на кожната гънка в горните клепачи започва да ограничава зрителното поле, така че операцията по отстраняването й - горната блефаропластика – се превръща не просто естетическа процедура, но и във важна медицинска задача.

Блефаропластиката изисква престой в болница за не повече от един ден. Малките по мащаб операции могат да се извършват под местна упойка. След операцията няма болка, но изразеното подуване на клепачите и синините продължават с дни. Умереното подуване може да продължи до месец. След извършване на блефаропластика възстановяването, като правило, е лесно: шевовете се отстраняват за 4-5 дни, розовите белези лесно се скриват от основата.

Блефаропластика може да се прилага не само върху горните клепачи, но и в случай на мастни натрупвания и излишна кожа – и в областта под очите – на долните клепачи. Придобитите мастни образувания възникват поради свързана с възрастта мускулна релаксация: кръговият мускул на окото отслабва, очната ябълка пада и орбиталната мастна тъкан започва да се „издува“. Съвременните технологии в пластичната хирургия дават възможност да не се премахнат напълно мастните хернии по време на пластичната хирургия на клепачите, а да се преразпределят или премахнат само частично. Тази техника, съчетана с изрязването на излишната кожа, позволява подчертано и трайно повдигане в деликатната област на клепачите.

Операцията на долния клепач позволява да се коригира формата или да се промени естетическия участък на окото.

Повече за процедурата, може да научите тук:

https://skinsystems.bg/bg/department/blefaroplastika