Белезите - неизменна част от живота

От рождението ни, през съзряването до дълбоки старини, кожата ни търпи различни изменения, получени вследствие на нарушаване на целостта ѝ.. Белегът е индикация за здравословния процес на тялото, създаден, когато кожата се възстановява от рана, причинена от инцидент, инфекция, възпаление или операция. Независимо каква е причината за появата им, в повечето случаи белезите оказват отрицателно влияние върхи психиката, особено ако са на места, видни за околните.

Преди да се пристъпи към отстраняването им, следва да се знае какви видове белези съществуват и подходящите методи за премахване на всеки един от тях:

Атрофични белези – този особен вид белези се образуват при загуба на колаген вследствие на възпалителни процеси като акне или шарка. Те са назъбени, плоски, на нивото на кожата или леко хлътнали навътре.

Хипертрофични белези – този тип белези са надигнати и в сравнение с атрофичните белези, които се характеризират със загуба на тъкан, хипертрофичните белези се появяват поради прекомерното наличие на тъкан, която се развива върху отворите на кожата, причинени от инфекции или рани. Оформят се само в зоните на нараняване.

Келоидни белези – появяват се, когато кожата преминава през агресивна лечебна фаза. Резултатът е клъстерен и дебел белег, който изглежда по-тъмен от заобикалящата го кожа. Келоидите се причиняват от наранявания и се образуват в случаите на отделяне на излишен колаген в засегнатата област, дори след като оригиналната рана е излекувана и затворена.

Контрактурни белези – обикновено се получават при изгаряния и най-често се срещат при ставите и гънките. Този вид белези не засягат само кожата, но ако са по-дълбоки влияят върху нервите и мускулите.

Стрии – видове белези, които се случват предимно при хора, които са преживели изключително рязка промяна на тегло, както и в юношеска възраст при затлъстяване.

Следва да се знае, че за премахването на тези характерни за оздравителния процес на кожата образувания се прилагат различни методи, които изцяло зависят от препоръката на специалист дерматолог. Не всички типове белези се третират по един и същи начин. Някои от тях избледняват и се прикриват с времето, а за други е необходима оперативна намеса.

За повече информация:
https://skinsystems.bg/bg