Алкохол в козметиката – "Да" или "Не"?

Без съмнение една от най-спорните съставки в козметиката е алкохолът. Разпространява  се идеята, че трябва да се търсят продукти, които не съдържат алкохол, тъй като той изсушава кожата. Но истинно ли е това твърдение? Нека проверим в следващите редове.

Какво е алкохол?

Обръщаме поглед към химията, където пише "алкохол е въглеродно съединение, което съдържа OH (хидроксилна група)". Алкохоли са следните химични съединения:

 

  • Глицеринът и гликолите са хумектанти – овлажнители, които хидратират кожата
  • Сукрозата (също вид алкохол на база съдържание на хидроксилна група) е обикновената захар
  • Цетиловият алкохол е мастен алкохол с овлажняващо действие, който се усеща мазен

 

Само защото са алкохоли, това не означава, че всички имат еднакво въздействие върху кожата ни. Дори, макар и изненадващо се оказва, че някои алкохоли могат да бъдат полезни за кожата ни.

Обикновено, когато се говори за алкохол в козметиката, се има предвид етанол, който има репутацията на изсушаващ и с висока степен на дразнене.

Какво обаче е етанол?

Етанол (етилов алкохол, SD alcohol, или alcohol denat) е почти същият алкохол, който се намира в алкохолните напитки. Денатурираният алкохол, често изписван сред съставките като Alcohol Denat или SD Alcohol (SD е съкращение за “specially denatured” – “специално денатуриран”) е етанол с малки количества допълнителна съставка, (например борово масло или метанол), която се добавя, за да не бъде алкохолът приеман вътрешно.

Защо има алкохол в продуктите за грижа за кожата?

Етанолът се включва в съставките на кремове, тоници и лосиони по няколко различни причини:

  1. Най-честата причина е, че етанолът помага да се разтворят останалите съставки:

 

  • Етанолът е добър разтворител, който разтваря съставки, които водата не може. Често се използва в парфюми, тъй като много ароматни масла и естери не са водоразтворими, но се разтварят в алкохол.
  • Някои активни съставки в грижата за кожата са твърде мазни, за да се разтворят във вода, но етанолът все пак успява – един такъв пример е салициловата киселина (бета-хидрокси киселина).
  • Много продукти за кожата вместо алкохол използват за разтворители гликоли  (пропанедиол, пропилен гликол) , но те не се изпаряват толкова лесно и могат да оставят лъскав филм върху кожата (което не е задължително да се приема като хубаво или лошо, а зависи изцяло  от предпочитанията ви).

 

  1. Като почистващ агент

В по-стари формули на някои видове тоник и лосион за почистване на грим, алкохолът е включен, за да помогне с разтварянето на липиди, масла и восък върху кожата.

Допълнително може да се използва за подготовка на кожата за козметични процедури като пилинг.

  1. Консервант

Висока концентрация на алкохол може да се използва като консервант, въпреки че това вече не е често срещано.

  1. Улеснява нанасянето

Способността на етанола да се изпарява бързо  улеснява нанасянето на продукта. Може да помогне на съставките да се разнесат и да се фиксират бързо и придават охлаждащ ефект. Това често се използва при слънцезащитните кремове, за да направи консистенцията им  по-лека.

  1. Подобрява проникването в кожата

Етанолът помага на някои активни съставки да проникнат по-дълбоко в кожата с по-висока концентрациа, което само по себе си увеличава ефективността им.

Опасен ли е алкохолът за кожата ни – четете в част 2.