Знаете ли кой е руският Банкси? Вижте творбите му ...

Московският художник Антон Гудим и творбите му набират все повече популярност не само в Русия, но и по света. Някои медии и експерти вече го наричат „руският” Банкси. Антон крие самоличността си и публикува творбите си в социалните мрежи. Намира вдъхновение, гледайки как живеят хората в мегаполиса и прави комикси с неочаквани обрати от ежедневни ситуации. Има близо 1 милион последователи в различни социални мрежи и интернет платформи, но самият той признава, че не търси публичност и слава. Антон Гудим прави комикси за удоволствие в свободното си време. Иначе работи като ИТ инженер в областта на облачните и мрежовите технологии. Ето какво споделя той за творчеството си.

За популярността и доходите

„В интерес на истината без моето знание, като на шега, рисунките завладяха социалните мрежи. Иначе имам навик да рисувам постоянно от малък. В детството си с брат ми рисувахме комикси, после в училище и в института продължавах да си драскам и скицирам по време на скучни часове и лекции. Творя в различни жанрове и смятам, че комиксът не е окончателният формат, а само един от вариантите за представяне на идеите ти. Все още не съм имал изложба, но в момента подготвям първата си такава и се надявам, че ще се получи. Смятам да се проведе през есента.”

За разликата в реакциите на руснаците и на чужденците

Под постовете с творбите ми чужденците често са много позитивни и пишат страхотни коментари в социалните мрежи ... от „Смея се от сърце” до „Гениално”. Докато сънародниците ми не си спестяват и критики. Има руснаци, които са ми големи фенове и такива, които постоянно се заяждат – за това къде е паднала сянката, затова, че нечия фигура прилича на морков и т.н. Като цяло сякаш народът ни е склонен по-скоро да подчертава грешките и неточностите, отколкото да прави комплименти.”

За вдъхновението

„Чета и се информирам всеки ден за различни неща и това влияе и на творчеството ми. Рисунки, музика, книги, обкръжение, разговори – всичко може да ме вдъхнови. Сякаш някои хрумки са отлежавали в главата ми и изведнъж изскачат – не е задължително да е когато ги търся, понякога става и случайно. В последно време си водя записки за потенциално интересни истории или ситуации, които мога да доразвия в рисунки. Главна ми цел е да изпробвам пределите на въобръжението си чрез любимото ми рисуване”

За публичността и Банкси

„Скривайки лицето си, нямам намерение да подражавам на Банкси. Просто искам да се възползвам от възможността да живея обикновен и спокоен живот, така се чувствам комфортно.  Ако наистина съм известен, нека бъде заради творчеството и работата ми, а не заради публичността.”