„Зелената книга” с Димитър Маринов взе „Оскар” за най-добър филм

Това беше първата церемония по връчване на "Оскар" от над 30 години насам, която нямаше водещ.

Филмът  "Зелената книга" спечели Оскар за най-добър филм. Наградите, които спечели са общо три. Махершала Али като джаз пианиста Дон Шърли получи "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля, а Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели - за оригинален сценарий. Тази година на наградите имаше и българско участие.  Димитър Маринов, който играе един от музикантите във филма "Зелената книга" излезе на награждаването и развя българския флаг.  Минути преди тържествената церемония той говори на живо от червения килим:

"Мисля, че България винаги е имала място на червения килим. И това искам да кажа на всички в България - не се страхувайте, правете това, което желаете и  бъдете по-разумни, когато решите да го правите. Ние вече сме на червения килим, така че оттук нататък спиране няма!". Маринов ще бъде гост на "София филм фест" и лично ще представи филма "Зелената книга" на фестивала.

Филмът „Бохемска рапсодия” спечели най-много награди „Оскар” -  за най-добър актьор на Рами Малек, звуков монтаж, звуков мишунг и монтаж. "Черната пантера" и "Рома" са с по три награди.

И тази година на церемонията не липсваха ексцентрични тоалети. Всички говорят за актьора Били Портър, който пристигна облечен в кадифен фрак, който в долната част се разкроява в огромна рокля. Повечето жени пък бяха избрали костюмите пред роклите. В класацията за най-добре облечени влизат Бри Ларсон, Ейми Адамс, Чарлийз Терон и Аманда Стенберг.