Защо лицата ни се променят с времето?

Две десетилетия здравословен растеж, последван от четири до осем десетилетия бавен физически и психически срив - такъв е животът за повечето от нас. Времето не щади никого, оставя траен отпечатък върху кожата и променя формата на нашите лица.

Не можем да обърнем този процес, но можем да се опитаме да разберем защо лицата ни променят формата си с напредване на възрастта.

Стареенето на лицето и промените в костите, кожата и меките тъкани са отчасти генетично предопределени. Начина на живот и влиянието на околната среда също са фактори. Това, което определя младежкото лице е стегната кожа, развити скули и добре очертани контури . С възрастта тези граници започват да се размиват и губят цялост, което води до свличане на кожата и меките тъкани на лицето. Този процес е сходен с топенето на восък, където и гравитацията оказва влияние на структурите да мигрират надолу.

Най-характерните белези на стареене върху лицето са в областта на челото и веждите. Поради продължителното мускулно действие, се развиват хоризонтални и вертикални гънки и бръчки, придавайки стареещ вид. Самите вежди започват да се спускат по-близо до клепачите, кожата около очите става нагъната, висяща над миглите и блокираща зрението. Тази дерматохалазия заличава изразителната гънка на клепачите и придава стар и уморен вид.

Мастните отделения на лицето мигрират в по-ниски области. Например, мазнините по бузите се спускат и се събират под носа и над устните образувайки дълбоки назолабиални гънки.

Освен, че кожата губи еластичност и се отпуска, костта също се променя. Лицевият скелет е биологична система, подлагаща се на редовно ремоделиране. Остеопоротичните промени и костната резорбция са компонент на стареенето. Загубата на зъби също е проблем, който води до намаляване на структурата за поддържане на устната и лицевата тъкан. В горната челюст костта се свива в посока "нагоре и назад", докато в долната челюст това се случва "надолу и напред", което придава „беззъб” външен вид на лицето.

Стареенето на лицето е нормален биологичен процес и съществуват разлики въз основа на пол, география, експозиция, заболявания и начин на живот. Разнообразието при човешките лица и антропологичните различия сами по себе си са нормални и красиви. Възможността да влияем на стареенето на лицето (биохимично, хирургично, генетично) може да подобри качеството ни на живот.

За повече информация:

https://skinsystems.bg/bg/department/lifting