Връх Ком - любимото място на Вазов

Началната точка на маршрута "Ком - Емине" е предпочитана дестинация за планинарите през зимата
 
Връх Ком (2016 м. н.в.) е началната точка на най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България "Ком - Емине". Той е един от най-лесните за изкачване върхове, а гледките, които се откриват по маршрута са наистина величествени. Красотата на природата се разкрива с още по-голяма сила през зимата, когато всичко е покрито със сняг. Затова и често любителите на планинските преходи се качват до Ком през студените месеци. 
 
За начална точка на маршрута се счита хижа "Ком". Всъщност това име носят две хижи, намиращи се на половин час една от друга. До новата се стига по асфалтов път от град Берковица. И до тук с автомобила, повече нямате никаква нужда от него. 
Маршрутът минава през старата хижа по стръмна горска пътека. След около час излизате на билото, където губите ума и дума и просто се наслаждавате. Върхът вече е близо. 
Пътеката по откритите части е широка и много приятна. До заветната цел са нужни още около 30 минути и сте там. Вижда се Берковица, а в далечината Монтана и язовир Огоста. Има голяма вероятност вятърът да е силен, когато сте горе, но...така е по върховете. 
 
Впечатлен от красотата на това място е бил и големият писател и поет Иван Вазов. В стихотворението си "На Ком" той пише: 
 
"Оттук окото волно прегради не намира.
Вселената пред мене покорно се простира.
Душата гордо диша. От тия планини
умът към нещо светло, голямо се стреми".
 
Откъси от стихотворението са изписани на каменната плоча, която се намира на самия връх. 
 
След огромната наслада за всички сетива, която доставя гледката от Ком, идва и връщането. То е приятно и бързо. Време е за слизане и за заслужена чаша червено вино (или нещо друго, според предпочитанията). 
Гарантираме, че преживяването ще ви хареса и ще искате да го повторите!