Twitter ще е достъпен и без мобилен интернет

Twitter е сред най-големите социални мрежи в света. Тя свързва милиони хора, които споделят мисли, идеи, чувства и какво ли още не. За съжаление платформата все още не е толкова популярна в България, въпреки лесния за употреба интерфейс и кратката и точна форма на общуване.

Все пак при нас няма звезди като Кейти Пери и Еминем, които да събират милиони последователи и да промотират проектите си. Това обаче не спира родните компании да правят първите пробиви и да налагат използването на Twitter и у нас. Дето се вика, има почва за развитие, нужен е единствено катализатор.

И докато в България още сме объркани по въпроса с Twitter, отвъд океана популярността на платформата наложи да се предостави достъп до кратките текстови съобщения, без да е необходим мобилен интернет.

Това ще стане възможно благодарение на сделката между босовете на социалната медия и компанията U2opia Mobile. Проектът ще предостави достъп до платформата без в абонаментния план към оператора да има включен мобилен интернет. Според първоначални данни новата функция ще бъде представена за първи път в началото на 2014 година.

За да се осъществи връзката без интернет, се използва USSD протокол. Той позволява зареждането на информация, но ако тя е текстова. По тази причина потребителят няма да има достъп до изображения или видео файлове. Това е сериозно ограничение, но предвид какъв тип платформа е Twitter, е подходяща алтернатива.

Компанията не е първата, която се възползва от услугата на U2opia Mobile. Facebook се оказаха пионерите в тази посока. За съжаление социалната мрежа залага твърде много на визуални качества, за да се окаже достатъчно атрактивна без основните си плюсове. Подозирам, че подобен проблем няма да възникне с Twitter, който въпреки всичките си промени запази основата си и продължава да залага на кратки текстови съобщения.

Новата услуга ще е насочена основно към хората с бюджетни телефони. Така без да се налага да си пускат план с интернет или да се охарчват за скъп смартфон, те ще се чувстват част от света на социалните мрежи.

Ако подобна възможност се открие и в България, със сигурност бройката на ползващите Twitter ще се увеличи главоломно. Нека не забравяме обаче, че нашенецът традиционно залага на поговорката „око да види, ръка да пипне“, така че Facebook още дълго ще дърпа конците у нас.