Спорът за единия час

Всяка година смяната на часовото време става повод за дискусии и полярни мнения по въпроса дали имаме нужда от превъртането на часовника два пъти в годината и кога ни е по-добре – лятото или зимата.

Защитниците като мен на месеците, в които се радваме на единия час светлина повече във втората половина от деня, са най-вече хора, които са по-активни следобед или вечер. Те се чувстват по-работоспособни и мотивирани на работното си място и по-активни в свободното си време. Наред с довода, че тогава разходът на енергия е по-малък (тук отново има спор в световен мащаб за истинността на това твърдение), съществува и тезата, че този период е по-благоприятен за доста сфери на бизнеса. Хората се събират повече извън дома, както и отделят повече време на хобитата си след работно време. Оттук посещенията на заведения, спортни клубове и др. се увеличават и печалбата им нараства. Много родители споделят, че това е времето от годината, когато прекарват повече часове с децата си, които ходят на училище през деня. Не е и новост твърдението, че пътнотранспортните произшествия осезаемо нарастват по време на месеците, в които се стъмва по-рано.

На другия бряг, привържениците на астрономическото, зимното, часово време, настояват, че всъщност нищо не е по-различно, но организмът на човек е настроен естествено към него и функционира най-качествено тогава. Те споделят, че въобще не се наблюдава т.н. губене на един час светлина, тъй като просто сутрин се съмва по-рано.  Обратно на по-горе, тук хората наблягат на това, че семейството се сплотява, прекарвайки повече време заедно в уюта на дома. Те определено отхвърлят идеята, че се наблюдава някакво спестяване на енергия през лятото с преместването на стрелката един час напред. Относно работоспособността, тяхната теза е, че при лятното часово време, хората са много по-разсеяни и непродуктивни.
За или против преместването на стрелката, България остава една от страните, които сменят времето всяка пролет и есен от 1979г. насам и няма намерение да спира, а споровете по темата ще продължат.