Швеция – кошмарът на българския футбол

Българският национален отбор по футбол отново загуби от Швеция и в това няма нищо изненадващо. Скандинавците отнесоха клетите нашенци с 3:0, въпреки че уж бяха в лоша форма. Шведите наистина не са в най-доброто си състояние и това се видя на европейското първенство, където отпаднаха още в предварителните групи.  Но когато играят с България това няма значение, защото ни бият където ни хванат.  И този път изненада нямаше, а Владо Стоянов и компания изглеждаха като разпасана команда.

Шведите са истински кошмар за нас, тъй като ни бият и когато не сме толкова слаби и жалки, колкото сега.

Достатъчно е да споменем, че не сме побеждавали коравите скандинавци от 1967! Почти 50 години от тогава! Последното равенство също е отдавна – през 1993 г., когато двубоят завършва 1:1 на „Васил Левски”. Следват срещи, които нито един български запалянко не иска да си спомня.  В битката за третото място в Щатите през 1994 г.  двубоят завършва катастрофално – губим с 0:4.  Тогава обаче постигаме най-големият успех в историята на футбола ни и поражението от шведите остава в сянката на големите успехи.

През 1998 и 1999 г. ни бият с по 1:0, но истинският ужас настъпва на европейското първенство през 2004 г. в Португалия – последното участие на България на голям форум. Тогава „Тре кронур” разбива илюзиите на водения от Пламен Марков тим за добро представяне като го разбива с 5:0 на старта.  Година по-късно двата тима са съперници в световна квалификация, а шамарът отново е звучен. Пред препълнения стадион „Васил Левски” шведите бият с 3:0. Срещата в Швеция завършва при същия резултат, а родните фенове вече сънуват кошмари само при споменаването на този съперник. От 2005 до 10.10.2016 г. българите нямаха досег с шведите – и това май е единственият начин да не паднат от тях. Защото се случи същото – отново 3:0 и отново огромно разочарование. 

Лошото сега е, че не падаме само от Швеция, а от всеки, който ни хване. България може само да сънува класиране на световното в Русия, а европейското в Португалия от 2004 г. май за дълго време ще остане последният голям форум, до който сме се докопвали.  Тъжната истина е, че нещата отиват на още по-зле и вече считаме за успех победа над Люксембург.  А световното в Щатите преди 22 години все едно е било в някакъв друг живот...